Samsung Galaxy S3 zet nieuwe standaard

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Samsung heeft in Londen zijn nieuwe smartphone-vlaggenschip voorgesteld, de langverwachte Galaxy S3. Eerder dan een game changer, is het een erg compleet toestel geworden dat de concurrentie voorlopig achter zich laat. Dat de Koreaanse technologiegigant Samsung zich op smartphonevlak steeds nadrukkelijker positioneert als de grote uitdager voor Apple, merk je aan zowat alles. Niet alleen qua functionaliteit wordt er overduidelijk naar Cupertino gekeken, ook het ‘hypen’ met behulp van zorgvuldig georkestreerde lekken enkele weken voor de release, kennen we van ergens.

Samsung heeft in Londen zijn nieuwe smartphone-vlaggenschip voorgesteld, de langverwachte Galaxy S3. Eerder dan een game changer, is het een erg compleet toestel geworden dat de concurrentie voorlopig achter zich laat.

Dat de Koreaanse technologiegigant Samsung zich op smartphonevlak steeds nadrukkelijker positioneert als de grote uitdager voor Apple, merk je aan zowat alles. Niet alleen qua functionaliteit wordt er overduidelijk naar Cupertino gekeken, ook het ‘hypen’ met behulp van zorgvuldig georkestreerde lekken enkele weken voor de release, kennen we van ergens.

Een groot deel van de specificaties van de Galaxy S3, was dan ook al een tijdje bekend. Zo is de S3 uitgerust met een krachtige (en naar verluid zuinige) quadcore processor, kreeg het toestel een super HD 4,8 inch Amoled scherm mee (1280 x 720 pixels), en ook de 8 megapixel-camera op de achterzijde tekent present.

Tot zover niets nieuws onder de zon, want ook HTC en Huawei hebben al toestellen gelanceerd met een quadcore processor en een 4,8 inch scherm. Bovendien is SVoice, een flink verbeterde versie van de voice recognition software van Samsung, niets anders dan een weinig vernieuwende Siri-kloon (SVoice is onder meer beschikbaar in het Engels, het Spaans in het Frans).

Toch heeft de S3 voldoende (softwarematige) nieuwigheden aan boord om voor enkele maanden afstand te kunnen nemen van de concurrentie. Een leuke feature is bijvoorbeeld dat het toestel ‘wakker’ blijft zo lang je er naar kijkt, waardoor je niet langer voortdurend het scherm moet aanraken wanneer je een tekst aan het lezen bent. De front-facing camera die je doen en laten volgt, telt overigens 1,9 megapixels.

Wie tijdens het sms’en plotseling de drang voelt om de persoon in kwestie te bellen, hoeft enkel het toestel naar zijn hoofd te brengen, het opbellen gebeurt dan automatisch met behulp van bewegingsherkenning en een proximity sensor. De Galaxy S3 heeft ook krachtige gezichtsherkenningssoftware aan boord, wat zoveel wil zeggen als dat de smartphone personen op foto’s herkent, automatisch tagt, en er meteen een link aanplakt naar Facebook en Twitter.

Dankzij de ingebouwde NFC-chip (en dit in combinatie met wifi direct) kunnen er voortaan ook zware videobestanden gedeeld worden door twee toestellen tegen elkaar te houden. Een bestand van 1GB draag je over in drie minuten, een 10 MB-equivalent in 2 seconden. Met behulp van de AllShare Cast Dongle kan je je toestel aan je televisie koppelen, waardoor je filmpjes en foto’s meteen op een groot scherm kan laten zien (Apple TV, anyone?), terwijl AllShare Play er voor zorgt dat bestanden uitgewisseld kunnen worden tussen tablet, pc en televisie.

Krachtig

Dat de S3 een krachtige processor aan boord heeft, merk je bijvoorbeeld aan het feit dat je tijdens het bekijken van een videofilmpje rustig kan beginnen surfen op een ander deel van het scherm. Dat je tijdens het filmen in HD vlotjes foto’s kan schieten, herinnert er aan dat je met een toestel te maken hebt dat menig laptop het nakijken geeft.

Sluitertijdvertraging (shutter lag = 0) is verleden tijd met de S3: een foto wordt genomen op het moment dat je het knopje indrukt. De opstarttijd van de camera werd gereduceerd tot 990 milliseconden. De Best Photo-toepassing selecteert automatisch het beste beeld uit een reeks van acht.

Belangrijker allicht is de 2.100 mAh batterij, die het in theorie flink wat langer zou moeten uitzingen dan de batterij in de iPhone 4S of die in de HTC One X. Knap is ook dat de S3 nauwelijks groter lijkt dan zijn voorganger, terwijl hij toch een beduidend groter scherm ter beschikking stelt. Het toestel is ook erg licht (133 gram) en dun (8,6 millimeter), waardoor het aangenaam in de hand ligt, en vlot de broekzak in kan.

De Galaxy S3 moet op 29 mei in de Europese winkels liggen, in het donderblauw en in het wit. Hoeveel het toestel zal kosten, is nog niet duidelijk, Samsung wil er nog niets over kwijt. Verwacht wordt dat de prijs in de buurt zal liggen van de prijs voor een iPhone. Europa krijgt een 3G HSPA+ versie, in de VS en in Korea wordt tijdens de zomermaanden een 4G LTE versie uitgerold. Er zijn toestellen beschikbaar met een (uitbreidbaar) geheugen van 16 GB, 32 GB en 64 GB.

Het spreekt voor zich dat de S3 draait op Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Er circuleren wel geruchten dat dit toestel straks ook in een Windows Phone versie zal opduiken (al dan niet onder een andere naam), maar de mensen waar wij mee praatten, opperen dat Samsung allicht nog gaat wachten tot de lancering van Windows Phone 8 voordat het nog echte top end smartphones uitbrengt die draaien op het mobiele besturingssysteem van Microsoft.

Revolutie

Nogmaals: wie een spectaculaire revolutie verwachtte, is er aan voor de moeite. Op Twitter vielen er tijdens de lancering dan ook heel wat teleurgestelde reacties te lezen. Maar de Samsung Galaxy S3 is wel een erg compleet toestel, dat de zwaktes waar concurrerende devices mee kampen (denk maar aan de levensduur van de batterij of de minderwaardige front facing camera), vakkundig opvangt.

“De andere telefoons missen altijd wel iets”, wist een collega het mooi te verwoorden, “maar deze lijkt opvallend compleet. Misschien is dit wel een eindpunt, en kan de sector zich nu opmaken voor een echte ‘next step’.” In die zin zet de S3 voorlopig een nieuwe standaard voor smartphones, en is het aan Apple om met een antwoord te komen. Eindelijk nog eens een echte revolutie? Benieuwd wat Tim Cook straks uit zijn mouw schudt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content