Samsung stelt Galaxy S4 voor: de slimste onder de smartphones?

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Samsung Galaxy S4 is een sterk staaltje hardware, maar wil zich toch vooral onderscheiden op vlak van software. Onze verslaggever Frederik Tibau was op het lanceringsevenement in New York, dat nog het meeste weg had van een Broadway-musical.

Met veel show heeft Samsung in New York zijn nieuwe paradepaardje voorgesteld, de Galaxy S4. Hoewel die superphone als eerste in de wereld een processor met acht kernen meekrijgt, ging de aandacht tijdens het lanceringsevent vooral naar de vele nieuwe softwarefeatures.

Voor wie de geruchtenmolen een beetje gevolgd had de voorbije dagen viel er tijdens de groots opgezette show in de Radio City Music Hall nog maar weinig nieuws te rapen wat hardware specificaties betreft.

Ja, de Galaxy S4 heeft een iets groter scherm dan zijn voorganger (5 inch), een camera met 13 megapixels en 4G-ondersteuning (zowel FDD LTE als TD LTE). En inderdaad, het nieuwe vlaggenschip van de Koreaanse technologiegigant is ‘s werelds eerste smartphone met een full HD Amoled-scherm met een resolutie van 1080 x 1920 pixels, en met een ‘achtkernige’ processor (al zou de ‘octocore’-versie voorlopig enkel in de VS worden verkocht. Europa krijgt allicht een S4 met een 1,9 GHz quadcore chip aan boord).

Maar daar ging het niet over tijdens het bizarre lanceringsevent, dat nog het meeste weg had van een Broadway-musical. Alle aandacht ging naar de nieuwe softwaretoepassingen op het toestel, en dat zijn er nogal wat.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de fotograaf ook een plaatsje te geven op beelden omdat de camera’s op de voor en op de achterzijde simultaan kunnen fotograferen. Bovendien kunnen foto’s voorzien worden van korte geluidsfragmentjes, wat de authenticiteit moet vergroten.

Er werd al druk gespeculeerd over het feit dat je met de S4 zou kunnen scrollen met je ogen, maar die verwachtingen worden slecht deels ingelost. Wie naar het scherm kijkt, kan doorheen webpagina’s scrollen door het toestel naar boven of naar onder te kantelen. En kijk je even de andere richting uit tijdens het afspelen van een filmpje, dan springt het toestel automatisch in pauzestand.

Dankzij de Air Gesture-functie skip je naar een volgende muziektrack of neem je de telefoon op door simpelweg met je hand over het scherm te zwaaien, en met S Voice Drive kan je het toestel tijdens het rijden bedienen met je stem.

Overigens is de S4 een interessant hulpmiddel voor mensen wiens talenkennis te wensen overlaat. De S Translator tool maakt het mogelijk om een boodschap in te spreken in één taal, waarna de smartphone vertaalt naar een andere. In totaal worden er 9 talen ondersteund, waaronder het Frans, het Chinees en het Italiaans.

Op het eerste zicht lijkt het er dus op dat de Galaxy S4 voldoende troeven heeft om Apple toch al minstens zenuwachtig te maken. In elk geval krijgt Samsung nog enkele maanden de tijd om zijn nieuwe supertelefoon in de markt te zetten. De grote rivaal zou pas ten vroegste in de zomer met de opvolger van de iPhone 5 komen opzetten, terwijl de S4 vanaf april in de winkels moet liggen.

Nuttig

Dat Samsung in New York vooral de softwarefeatures van de S4 onder de spotlights plaatste, is geen toeval. “Een groter scherm, een betere camera en een chip met acht kernen zijn misschien wel leuk, maar de consument is geëvolueerd”, vertelde researchdirecteur Michael Gartenberg van Gartner aan Data News. “Die wil een toestel dat goed werkt, met toepassingen die echt nuttig en gebruiksvriendelijk zijn.”

Volgens Gartenberg is het nog afwachten of de S4 de hooggespannen verwachtingen op dat vlak zal kunnen inlossen, “want de Koreanen hebben wat software betreft al wel wat steken laten vallen”, klinkt het. “Op de S3 werden apps toegevoegd die nog niet helemaal op punt stonden. Denk maar aan de spraak assistent S Voice -de tegenhanger van Siri op de iPhone- of de toepassing die er voor zorgt dat je toestel niet uitvalt terwijl je naar het scherm kijkt. Benieuwd of alles wat er nu is voorgesteld, wel werkt zoals het moet.”

De topman van Samsung Mobile, J.K. Shin, geeft tijdens interviews met de internationale pers ook ruiterlijk toe dat er een software-inhaalbeweging nodig is om op gelijke hoogte met Apple te kunnen staan. In januari nog werd om die reden Wacom overgenomen, een specialist in applicaties voor interactieve displays, en het voorbije jaar werden er tientallen softwarespecialisten uit de VS en uit Europa aangetrokken.

Ecosysteem

Nu de technologische revolutie die van smartphones de belangrijkste toestellen gemaakt heeft in de consumentenelektronica stilaan naar haar einde loopt (de laatste iOS en Android-devices lijken allemaal wat op elkaar), wordt software sowieso steeds belangrijker om zich te kunnen onderscheiden. Analisten zoals Gartenberg suggereren voortdurend dat de volgende strijd zal draaien rond de ecosystemen.

“Hoe kan ik het toestel in mijn broekzak gebruiken om mijn audio- en video-installatie aan te sturen?”, luidt de vraag. “Dat is veel belangrijker dan nog maar eens extra schermpixels. Het menselijke oog kan het verschil toch niet meer zien.”

Die boodschap lijkt Samsung alvast begrepen te hebben. Zo kan de S4 dienst doen als afstandsbediening voor je televisietoestel dankzij de infrarood led, maak je er dankzij de ‘S Health’-applicatie een fitness-toestel van, en wordt er met het ‘home sync’-device een cloudtoestel aan de smartphone gekoppeld waarop tot 1 terrabyte aan data kan gestockeerd worden. Die data is niet enkel opvraagbaar via de S4, maar evenzeer via televisietoestellen of tablets.

Om wat meer afstand te kunnen nemen van Android, en om zijn mannetje te kunnen staan in de oorlog tussen ecosystemen als iOS, Android, Firefox OS, Windows Phone en BlackBerry 10, werkt Samsung hard aan functionaliteiten die niet standaard in het besturingssysteem van Google zijn verwerkt.

Bovendien heeft Samsung trouwens Tizen ontworpen, een nieuw mobiel besturingssysteem op basis van Linux. De komst van Tizen-apparaten in de tweede helft van het jaar (ook naar België) zou er op kunnen wijzen dat Samsung een Appletje wil doen, en zijn hardware naar de toekomst toe meer en meer gaat voorzien van eigen software.

Smart

Tizen toont nogmaals aan dat het vandaag niet enkel meer over smartphones gaat, maar dat er veel meer op het spel staat. Het is niet toevallig dat het besturingssysteem veel weg heeft van de software die draait op de Smart-TV’s van Samsung.

“Alles wordt stilaan smart”, zegt mobile specialist Ben Wood van CCS Insight daarover. “Het gaat hem echt niet meer alleen om dat stukje hardware in je broekzak, maar om het softwareplatform dat deel gaat uitmaken van je dagelijkse leven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content