Samsung: “Uw volgende televisiescherm is gebogen”

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

2014 is voor Samsung het jaar van de ultra high definition (4K) televisies, al dan niet met gebogen scherm. “Curved en UHD hebben evenveel potentieel als LCD en high definition tien jaar geleden”, zegt Europees marketingdirecteur van Samsung Michael Zoeller.

2014 is voor Samsung het jaar van de ultra high definition (4K) televisies, al dan niet met gebogen scherm. “Curved en UHD hebben evenveel potentieel als LCD en high definition tien jaar geleden”, zegt Europees marketingdirecteur van Samsung Michael Zoeller. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant stelt deze week zijn nieuwe wit- en bruingoed line-up voor in de Spaanse stad Malaga. De toestellen die het meest in het oog springen, zijn de volgende generatie televisietoestellen. De toptoestellen hebben immers niet enkel een scherm in ultra high definition (UHD of 4K, goed voor 8 miljoen pixels), maar zijn ook gebogen (curved), wat voor een betere kijkervaring zou moeten zorgen.

Immers: wie naar een gebogen scherm kijkt, krijgt een panoramisch effect zoals in de bioscoop (al is dat volgens specialisten toch vooral het geval bij de toestellen van 78 inch of groter). Bovendien is de kijkafstand voor het héle scherm min of meer gelijklopend. Als je recht voor een plat scherm zit, zijn de zijkanten verder weg dan het midden van het scherm.

In 2014 zullen er op de Europese markt (vanaf april) een zestal ‘curved’ toestellen geïntroduceerd worden, in de categorieën 48 inch, 55 inch en 78 inch, in UHD en in Full HD. Wie naast gebogen ook voor UHD wil gaan, zal voor een 55-inch scherm toch al snel 3.500 euro moeten ophoesten. De 78-inch versie moet rond de 8.000 euro gaan kosten. Wie een gebogen scherm wil in het traditionele full HD, betaalt voor een 55-inch scherm ‘slechts’ 2.000 euro.

Uiteraard heeft Samsung ook nog nieuwe ‘platte’ toestellen in UHD. In die categorie verandert een 55-inch toestel voor 2800 euro van eigenaar.

Netflix Hoewel de Zuid-Koreaanse elektronicaproducent 2014 afdoet als hét jaar voor UHD, en verwacht om minstens 1 miljoen toestellen te verkopen in Europa, blijven de toestellen toch duur en is er nauwelijks content beschikbaar in 4K. En wat voor 3D gold, geldt ook voor 4K: zonder programma’s heb je niets aan je dure toestel.

Om enigszins te verhelpen aan dat euvel komt Samsung in april alvast met een UHD Video Pack naar Europa, een speciale harde schijf waarop een vijftigtal films en documentaires in UHD geplaatst zullen worden. Daarvoor wordt er onder meer samengewerkt met Paramount en 20th Century Fox. Zo’n Video Pack moet 299 euro gaan kosten (maar de harde schijf kan wel hergebruikt worden).

Overigens heeft Samsung ook een overeenkomst kunnen onderhandelen met Netflix, dat voortaan al zijn eigen content gaat filmen in 4K. “Al de Netflix-content in UHD zal meteen ook via het Smart TV-platform van Samsung te zien zijn”, vertelde Europees marketingdirecteur Michael Zoeller in Malaga.

En als Netflix naar België komt, dan zal die content dus ook voor de Belgische kijker beschikbaar zijn via de Smart TV-toepassing. Wanneer dat het geval is, weten ook de jongens en meisjes van Samsung niet, en als ze het al zouden weten, zouden ze het zeker niet zeggen.

In elk geval gaat Zoeller er van uit dat het relatief snel in orde kan komen met de content voor 4K-televisies. “UHD en curved hebben evenveel potentieel als high definition en LCD tien jaar geleden”, klonk het tijdens één van de presentaties in Spanje. “Toen was er ook geen HD-content beschikbaar, terwijl dat nu de standaard is geworden.”

Sowieso verwacht de Europese marktleider in televisies tegen 2017 jaarlijks zo’n 3,3 miljoen UHD-toestellen te verpatsen op het Oude Continent. Tegen die tijd zullen de toestellen allicht al heel wat goedkoper zijn.

Wasmachine Andere opvallende toestellen die worden voorgesteld in Malaga zijn de nieuwe reeks PRO-tablets, waarvan het topmodel een scherm heeft van 12,2 inch met een schermresolutie van maar liefst 2560 op 1600 pixels.

Geïnteresseerden kunnen tot vier apps tegelijkertijd draaien dankzij de krachtige 2,3 Ghz quadcore processor. Dat gebeurt in de nieuwe ‘magazine UX’-gebruikersinterface, die zowaar heel wat weg heeft van…. Windows Phone!

De tablets uit de PRO-reeks draaien allemaal op Android 4.4 Kitkat, en zijn uitgerust met een batterij die 10 uur zou meegaan, ook wanneer er video wordt afgespeeld.

En voor we het vergeten: ook de nieuwe high-end wasmachine van Samsung, de WW9000, is het vermelden waard. Dat toestel kan immers van op afstand bediend worden op Android-smartphones, en heeft geen knoppen meer maar een touch-screen als bedieningspaneel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content