Schadelijk effect gsm-straling op mieren

11/07/2012 - 15:24

Een onderzoek van de ULB toont aan dat gsm-stralen een schadelijk effect hebben op mieren en eencellige micro-organismen die vaak bij wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden.

"Als gsm-stralen schadelijk zijn voor eencelligen, geldt dat voor iedereen", aldus Marie-Claire Cammaerts van de vakgroep Biologie van organismen aan de ULB. Volgens de studie worden alle functies aangetast die een celmembraan nodig heeft, met het zenuwstelstel in de eerste plaats.

Gsm-stralen tasten het celmembraan van de eencelligen aan en verzwakken hun geheugen. Mieren zouden door gsm-stralen trager op feromonen reageren. De onderzoekers stelden eencelligen en mieren bloot aan een golvengenerator, "in omstandigheden vergelijkbaar aan golven geproduceerd door die van een gsm of een antenne", verduidelijkte Cammaerts.

Tijdens verschillende experimenten stelden de onderzoekers vast dat de reukzin en het zicht van mieren aangetast werden. Zo konden ze, nadat ze voedsel gevonden hadden, de weg naar het nest niet meer terugvinden. De mieren bewogen zich moeilijk voort, aten een beetje en stierven vervolgens.

Voor eencelligen waren de resultaten gelijkaardig. In de nabijheid van gsm's verplaatsen ze zich moeilijk en zwellen ze op. Dat kan, volgens de studie, verklaard worden door schade aan het celmembraan.

Vorig jaar kwam het agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor onderzoek naar kanker ook al tot de conclusie dat het "niet onmogelijk" is dat het gebruik van mobiele telefoons schadelijk is voor de mens.

Bron: Belga

Data News in je nieuwsoverzicht op Facebook

Meer over: , , ,

 

Reacties

andre.devleeschouwer@gmail.com | 12 juli 2012

In dat verband heb ik ruim 30 jaar geleden literatuuronderzoek gedaan naar de invloed van radiostraling. Toen al was geweten dat een RF-veld van 10 mV/m (in vergelijking met GSM aan het hoofd is dit peanuts) invloed heeft op ratten. In een doolhof konden ratten ook hun weg niet meer terugvinden, waar ze normaal helemaal geen probleem mee hebben. De invloed is er dus. Dit mag niet leiden tot verbod natuurlijk, maar moet zeker leiden tot voorzichtigheid.

Ongepast?

yvo.volders | 12 juli 2012

Nooit nog mierenpoeder kopen.

Ongepast?

 

Reageer

Nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News dagelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Start-ups maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf u in op Data News Jobs wekelijkse nieuwsbrief

E-mail:
 

Whitepapers

 
 

Wij raden ook aan