Scholier uit Sint-Niklaas wint Vlaamse Technologie Olympiade

Quinten Luyten, Oscar Bervoets en Robbe Nuyttens. © Agoria

Quinten Luyten, leerling in het Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiecollege van Sint-Niklaas, mag zich een jaar lang de slimste technoloog van Vlaanderen noemen, nadat hij de Vlaamse Technologie Olympiade van 2016 heeft gewonnen, voor Robbe Nuyttens (Instituut Spes Nostra, Kortrijk) en Oscar Bervoets (Go! Lyceum, Antwerpen)

In de gebouwen van het ministerie van Onderwijs in Brussel namen zij het zaterdag op tegen 45 andere leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs, in een finale met zowel theoretische vragen als praktische proeven.

De Vlaamse Technologie Olympiade wil jongeren hun technologisch talent laten ontdekken en de belangstelling voor technologie bij jongeren uit het secundair onderwijs aanwakkeren.

“Dergelijke acties zijn absoluut nodig”, zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. “Wie Vlaanderen als innovatieve regio op de wereldkaart wil plaatsen, heeft nood aan technologen, ingenieurs en ICT’ers of digital experts. Momenteel maken onze bedrijven zich volop klaar voor de zogenaamde vierde industriële evolutie en werken we aan de fabrieken van de toekomst. Jongeren met een technologische bagage hebben een veelbelovende toekomst. Technologiebedrijven in Vlaanderen hebben de creatieve ideeën van jongens én meisjes nodig om oplossingen te bieden voor maatschappelijke uitdagingen op het vlak van gezondheid en veroudering, leefmilieu, energie, en nog veel meer.”

Dat jongeren wel degelijk belangstelling hebben voor wetenschap en technologie bewijst volgens de organisatoren het grote aantal inschrijvingen voor de Olympiade. Niet minder dan 18.644 kinderen uit 1.341 klassen van 206 secundaire scholen namen deel aan de verschillende voorrondes en uiteindelijk haalden 38 jongens en 10 meisjes de finale, waar ze mochten strijden voor een prijzenpot met een totaalwaarde van 20.000 euro.

De organisatie van de Olympiade is een samenwerking tussen Agoria, Bekaert, Electrabel GDF Suez, De Spoorwegen, USG innotiv, en de verschillende Vlaamse universiteiten en hogescholen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content