“Schone energie in Afrika kan verviervoudigen”

Een windmolenpark in de buurt van Caïro. © Reuters

Bijna een kwart van de Afrikaanse energie kan tegen 2030 uit hernieuwbare bronnen komen. Dat stelt het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (Irena) in een maandag verschenen rapport.

In 2013 kwam 5 procent van de energie in Afrika uit hernieuwbare bronnen. In de komende vijftien jaar kan dat aandeel meer van verviervoudigd worden tot 22 procent, zeggen de onderzoekers in hun rapport, dat tevens een routekaart voor hernieuwbare energie op het continent is.

“Afrika heeft enkele van de beste hernieuwbare energiebronnen in de wereld, in de vorm van biomassa, geothermie, water, zon en wind”, zegt Irena-directeur Adnan Amin. “Dit, in combinatie met de snelle daling van de kosten van technologie, creëert een geweldige kans voor Afrikaanse landen om hun energiesystemen uit te breiden en te transformeren. Tegelijkertijd bevorderen ze daarmee koolstofarme economische groei.”

Vervuilende fornuizen

Zon is op het continent rijkelijk aanwezig. Het potentieel voor biomassa en waterkracht is het grootst in de centrale en zuidelijke regio’s. Windenergie zou vooral goede mogelijkheden bieden in het noorden, oosten en zuiden, en voor geothermische energie liggen de beste kansen in de Grote Slenk of Grote Riftvallei in het oosten van Afrika.

Vijftig procent van het huidige energieverbruik in Afrika komt uit traditionele biomassa. De helft van de mogelijke groei van hernieuwbare energie op het continent zou moeten komen uit vervanging van primitieve fornuizen door moderne systemen. Daarmee kan de vervuiling in huizen sterk worden teruggebracht, waardoor tegen 2030 jaarlijks 20 tot 30 miljard dollar bespaard kan worden door een afname van gezondheidsproblemen.

“Meer gebruik maken van hernieuwbare energie is de enige manier voor Afrikaanse landen om economische groei te stimuleren, sociaaleconomische ontwikkeling te maximaliseren en de energiezekerheid te verbeteren met beperkte gevolgen voor het milieu”, zegt Amin. “De technologie is er. Die is betrouwbaar en wordt steeds goedkoper. Het is nu aan Afrikaanse regeringen om de voorwaarden te scheppen voor onbelemmerde, duurzame groei in Afrika.” (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content