Security blijft hoofdzorg bedrijven

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De wereldwijde ‘State of Security’ rondvraag van Symantec leert dat bedrijven security als grootste zakelijk risico blijven zien, maar er is toch ook wat beterschap, zo leren Duitse cijfers.

De wereldwijde ‘State of Security’ rondvraag van Symantec leert dat bedrijven security als grootste zakelijk risico blijven zien, maar er is toch ook wat beterschap, zo leren Duitse cijfers. Evenals vorig jaar bevroeg securityspecialist Symantec wereldwijd een 3.300 bedrijven, zowel grote als KMOs, over hun kijk op securitydreigingen. Hieruit blijkt dat ‘cyberaanvallen’ bedrijven de meeste zorgen blijven baren, voor ‘ict incidenten door goedmenende eigen medewerkers’ en ‘interne ict-dreigingen’. Als bronnen van gevaar plaatsen ze bovenaan hun lijstjes ‘mobile computing’, gevolgd door de opkomst van ‘sociale media’ en van de ‘consumerisatie van ict’. Interessant is dat helemaal onderaan het lijstje evoluties als ‘private cloudcomputing’, ‘public software as a service’ en (laagste) ‘public infrastructure/platform as a service’ prijken.

Positief is dat lichtjes minder bedrijven werden aangevallen (72% tegen 75% een jaar eerder), terwijl niet elk aangevallen bedrijf daar schade door lijdt (92% van de bedrijven tegen 100%). Ook daalde het percentage bedrijven dat het aantal aanvallen zag stijgen (21% tegen 29%). De top drie van de verliezen waren ‘downtime, verlies aan productiviteit’, ‘diefstal van werknemersinformatie’ en ‘diefstal van intellectuele eigendom’. De kostprijs van zo’n gelukte aanval varieerde van minstens 100.000 dollar (bij 20% van de KMO’s) tot minstens 270.000 dollar (bij 20% van de grote bedrijven).

Veiliger Duitsland

Uit Duitsland meldt het eco-Verband (de vereniging van internetbedrijven) dan weer een sterke en blijvende daling van het aantal spam-mails in de eerste helft van dit jaar. Bovendien blijkt dat het aantal ‘zombie’-systemen in Duitsland – computers die door cybercriminelen werden overgenomen, in botnets – eind vorig jaar sterk te zijn gedaald en sindsdien niet weer is gestegen (in tegenstelling tot andere landen).

Het eco-Verband schrijft dat onder meer toe aan een adviescentrum betreffebde bescherming tegen botnetten. Dat ‘Projekt Anti-Botnet-Beratungszentrum’ – een samenwerking van internetaanbieders, securitybedrijven (als Avira, Kaspersky en Norton/Symantec) en het Bundesamt für Sicherkeit in der Informationstechnik – bood op zijn site www.botfrei.de al aan duizenden personen informatie over hoe zich tegen botnetters te beveiligen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content