Sekssurfen neemt toe op het werk

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Steeds vaker wordt er tijdens de werkuren naar sekssites gesurft. Dat verneemt ook vakbondssecretaris Koen Dries van LBC-NVK.

Steeds vaker wordt er tijdens de werkuren naar sekssites gesurft. Dat verneemt ook vakbondssecretaris Koen Dries van LBC-NVK.

“De meeste klachten duiken op in sectoren waar de pc niet het voornaamste werkinstrument is, en waar verveling snel kan toeslaan. Denk maar beroepen waar er ‘s nachts ‘gewaakt’ moet worden, zoals in de bewakingssector, of in ziekenhuizen.”

In de it-sector worden er maar weinig klachten gemeld. “Die bedrijven hebben een gevoelige infrastructuur, en vaak wordt het internet er veel intenser gecontroleerd en afgeschermd dan elders.” Nog volgens Dries ligt de tolerantiedrempel in een kantooromgeving veel lager dan bij beroepen en sectoren waar men niet vies is van enig machismo. “In die zin is het internet een variant van wat er al tientallen jaren in keukens en kleedkamers hangt bij heel wat bedrijven.”

Als het gaat om de bestrijding van surfen naar seks, is het morele aspect veel kleiner dan argumenten als het binnenhalen van virussen, het verlies van productiviteit en het overbelasten van het netwerk. “Ook rechtbanken blijven in deze realistisch genoeg”, aldus Dries. “Als er al seksplaatjes hangen in de kleedkamer, dan zal de rechtspraak daar zeker rekening mee houden. Net zoals er streng wordt opgetreden wanneer er ongewenste seksuele intimidatie mee gemoeid is.”

Op de vraag of de werkgever wel mag controleren wie er naar adult-sites surft, is er geen eenduidig antwoord. “De controle mag alleszins niet willekeurig zijn en moet proportioneel blijven. En zelfs als de werkgever zich baseert op de regels vastgelegd in de CO 81, kan er nog geargumenteerd worden dat het onderscheppen van communicatie een inbreuk is op de telecomwet.”

Meer in ons dossier ‘IT & Adult Entertainment’ in Data News van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content