Selfie van aap leidt tot bizarre copyright-discussie

Algemeen wordt aangenomen dat wie een selfie neemt de selfie ook bezit. Maar wat als een aap een selfie neem in het bos? Bezit hij dan ook het copyright ervan?

Algemeen wordt aangenomen dat wie een selfie neemt de selfie ook bezit. Maar wat als een aap een selfie neem in het bos? Bezit hij dan ook het copyright ervan?

Wikimedia Commons, een rechtenvrije fotodatabase op het internet, heeft het verzoek van een fotograaf om een fotoreeks van een kuifmakaak offline te halen geweigerd omdat de foto’s door de aap zijn genomen. Volgens de Britse fotograaf David Slater is hij de rechtmatige eigenaar van de portretrechten nadat de aap zijn camera afpakte. Wikipedia meent echter dat, hoewel de foto’s werden genomen met de camera van de fotograaf, hij niet het copyright bezit omdat hij de foto’s niet zelf nam. De foto’s maken daarom deel uit van het publieke domein.


Slater is misnoegd dat de foto’s gratis via Wikimedia Commons verspreid worden. ‘Dit ruïneert mijn zaak’, vertelt de fotograaf aan de krant The Washington Post. ‘Als ik had gezegd dat ik de foto zelf had genomen, zou ik een stuk rijker zijn dan nu het geval is.’

De ondertussen wereldberoemde ‘selfie’ van de zwarte makaak werd genomen in 2011 in een Indonesisch woud. Slater volgde de dieren drie dagen lang met zijn fotomateriaal in de aanslag. Toen de fotograaf even niet oplette, pikten de dieren de camera en begonnen ze er foto’s mee te nemen. De ‘aap-selfie’ was geboren.

De woordvoerster van moederorganisatie Wikimedia Foundation, Katherine Maher, zegt dat volgens de Amerikaanse wetgeving niemand het copyright bezit. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content