Sensor geeft effect van kankertherapie in real-time weer
Onderzoekers van het prestigieuze MIT hebben een biochemische sensor ontwikkeld die gegevens over het aanslaan van een kankertherapie in real-time doorgeeft. Dat kan de patiënt lange therapieën besparen die achteraf niet blijken aan te slaan.
In de strijd tegen kanker, een ziekte die jaarlijks wereldwijd 8 miljoen mensen treft, zetten dokters vaak chemotherapie en bestraling in. Wat daar aan mankeert, is een betrouwbare manier om snel te achterhalen of een therapie bij een patiënt daadwerkelijk aanslaat.
Biopsie
De meeste informatie over de werking van een behandeling krijgen artsen aan de hand van een weefselbiopsie. Het nadeel van deze methode is dat het vaak een momentopname is van de toestand van een tumor. Ook kan het nemen van een biopsie soms ingrijpend zijn voor een patiënt, iets wat artsen daarom indien mogelijk willen vermijden.
Met de biochemische sensor denken de onderzoekers van het Koch Institute for Integrative Cancer Research van het MIT deze informatiekloof te kunnen dichten. De sensor is slechts een paar millimeter groot en past in de punt van een biopsienaald. De bedoeling is dat de sensor wordt ingeplant in het weefsel op het moment dat de initiële biopsie bij de kankerpatiënt wordt gedaan.
Vanaf dat moment zendt de sensor signalen uit die dagelijks de actuele toestand van de patiënt en zijn of haar reageren op een behandeling aan de artsen doorgeven.
Vroege lezing
“Eerder dan maanden te moeten wachten om te zien of de tumor kleiner wordt, kan de sensor een vroege lezing geven die duidelijk maakt of je als arts in de goede richting zit met de behandeling”, zegt Michael Cima van het Koch Institute.
“Elke dag zijn er duizenden mensen die hun leven danken aan elektronische implantaten zoals pacemakers en defibrillators”, zegt Cima. “We maken onze sensor van dezelfde soort materialen en verwachten dus niet dat er wat dat betreft problemen voor de patiënt zullen optreden.”
De eerste resultaten op korte termijn toonden aan dat de sensoren erg snel, accuraat en betrouwbaar zijn. Verder onderzoek op langere termijn moet nog gebeuren.
(IPS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier