Serververkoop groeit sterk

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

In het derde kwartaal werden er meer dan 10 procent meer servers aan de man gebracht in de EMEA-regio.

In het derde kwartaal werden er meer dan 10 procent meer servers aan de man gebracht in de EMEA-regio.

In de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika is de serververkoop met 10,2 à 10,4 procent de hoogte in gegaan, afhankelijk van welk analistenkantoor je raadpleegt (respectievelijk IDC of Gartner). Ook in omzet was er een groei van 6,4 tot 7,4 procent. Volgens Gartner klokte de totale omzet uit servers in het derde kwartaal af op 3,27 miljard dollar, IDC rekent op 3,1 miljard dollar. Wereldwijd zou de groei oplopen tot 14,2 procent in eenheden en 15,3 procent in inkomsten.

HP blijft qua omzet en verkoop veruit de sterkste speler van de EMEA-markt met respectievelijk 42,1 en 44,4 procent marktaandeel, gevolgd door IBM en Dell. IBM haalt een hogere omzet uit z’n servers, maar Dell verkoopt er meer.

Over de rest van de lijst zijn IDC en Gartner het oneens. Zo plaatst IDC Oracle op de vierde plaats, gevolgd door Fujitsu, terwijl Gartner die twee van plaats wisselt. Het duidt gewoon aan dat hun omzetcijfers simpelweg erg dicht bij elkaar liggen. Oracle verkoopt vandaag wel véél minder machines dan Fujitsu. In het derde kwartaal ging de verkoop met liefst 35 procent achteruit.

De grootste motor van de markt zijn de x86-servers, goed voor 70 procent van de omzet van de markt en met een alweer met 11 procent gegroeid verkoopvolume. Bovendien is de gemiddelde verkoopprijs van een x86-server de hoogte in gegaan, omdat bedrijven robuustere serverconfiguraties aankopen om virtualisatie te ondersteunen. RISC en Itanium Unix-servers blijven wegglijden. De omzet van dat segment zakte in het derde kwartaal met 21,7 procent, aldus Gartner.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content