She Goes ICT: Waar staan de jonge winnaressen vandaag? (Deel 1)
In de aanloop naar de verkiezing van de ICT Woman of the Year en de vijfde Young ICT Lady of the Year blikken we terug op de jonge winnaressen van de afgelopen edities. Vandaag spreken we met Ellen Van den Berghe, die er een atypisch maar boeiend jaar heeft opzitten.
Ellen Van den Berghe werd als Digital Channels Manager van de Nationale Loterij begin dit jaar verkozen tot Young ICT Lady of the Year. Na haar zwangerschap koos ze bewust voor een professionele pauze van zes maanden. Maar niet zonder stil te zitten.
Hoe kijk je terug op je jaar als Young ICT Lady?
“Het is voor mij dubbel omdat ik kort na de verkiezing een break heb genomen. Er zijn interviews, onder meer met Flair, uit voortgekomen en ik ben regelmatig gaan spreken op conferenties of zat in de jury bij een aantal events.”
“Maar die break heeft me ook veel tijd gegeven om na te denken en daar zijn veel creatieve ideën uit gevolgd. Je leert stilstaan en dingen in perspectief plaatsen. Zo besef ik dat ik een heel goede sponsor (mentor, nvdr) heb gevonden. Zo geraak je ook in contact met mensen en events waar je anders niet bij komt. Ik heb op een andere manier leren presenteren en zo iemand tilt je ook naar een hoger niveau. Een beetje als een wingman.
We zijn nog maar negen maanden na je verkiezing, maar hoe is je carrière intussen geëvolueerd?
“Voor mijn onderbreking heb ik bij de Nationale Loterij al aangegeven dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging, maar dat ik wel graag wil blijven. Ik geloof in lateraal netwerken opbouwen. Promotie en carrière hoeft niet altijd via een ander bedrijf. Als je een een paar keer een andere rol in je bedrijf opneemt dan leer je daar ook uit.”
Promotie en carrière hoeft niet altijd via een ander bedrijf.
Voor Van den Berghe gaf die periode ook perspectief op de volgende uitdaging. “Ik keer nu terug als business development en innovation manager. Daar denk ik na over de loterij van de toekomst in een nieuwe omgeving met een veranderende consument. Uiteraard op basis van innovatie: hoe verandert mobile onze wereld en hoe spelen we daarop in? Dat kan gaan om mobiel spelen, maar even goed marketing automation of social gaming. Het kan alle kanten op. Daar gaan we nu een strategie rond schrijven en business cases maken.
Intussen heb ik een paar opleidingen gevolgd rond leadership training en mobile. Daar zijn verschillende ideetjes uitgekomen om ooit een eigen bedrijf op te starten. Dat is nog niet voor meteen, maar je merkt wel een hoop creativiteit.
Welke raad geef je mee aan jonge vrouwen in ICT?
“Zoek een goede sponsor. Dat kan een man of een vrouw zijn. Zeker voor je zelfontwikkeling en zelfvertrouwen. Ga er mee heel open in dialoog om te weten waar je naartoe moet en hoe zij het zien.”
Bij Ellen Van den Berghe is dat de marketingdirecteur binnen haar bedrijf. “Maar dat kan even goed een coach zijn die je via via leert kennen of tijdens een opleiding. Zo lang je er maar goed bij voelt. En niet onbelangrijk: dat netwerken gebeurt overal. Even goed bij de bakker of aan de schoolpoort. Soms is dat makkelijker in een meer vertrouwde omgeving en daar kan evengoed iets uit komen.”
“Vrouwen combineren vaak kinderen met een carrière. Wat doe je als je kind plots ziek is? Wat als zowel het werk als je gezin plots op je afkomen? Dan is het handig dat je zoiets open en in vertrouwen met iemand kan bespreken. Een goede sponsor is wat ouder en inspireert je. Dan is het aan jou om te vragen of je hem of haar af en toe eens mag bellen als je met iets zit, en zo groeit dat. Het belangrijkste is dat je zoiets niet forceert.
Op 4 februari bekroont Data News de ICT Woman of the Year en de Young ICT Lady of the Year. Ben je jonger dan dertig en actief in een digitale omgeving? Schrijf je dan nu in op ShegoesICT.Be!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier