Sixdots: “Apple Pay verandert niets aan onze plannen”
Apple heeft met de introductie van Pay mobiele betalingen weer helemaal in de actualiteit gebracht. Maar ondertussen tracht SEQR in eigen land alvast Sixdots in snelheid te nemen. Daarmee lijkt de strijd om uw mobiele portemonnee helemaal los te barsten.
De toekomst is mobiel, óók voor betalingen: daar lijkt zowat iedereen het alvast over eens. Maar over de vorm en modaliteiten verschillen de meningen. De messen werden pas nog geslepen bij onder meer PayPal (VS) en SEQR (Zweden) en sinds de gemediatiseerde ‘Pay’-entree van Apple op de betalingsmarkt staat het onderwerp weer helemaal in de actualiteit.
De verschillende aanbieders komen niet alleen uit buitenlandse hoek, maar ook uit Vlaamse klei, Waalse bossen en Brusselse torens. Sixdots is de merknaam van het Belgian Mobile Wallet initiatief van BNP Paribas Fortis en Belgacom. Vorig jaar zijn ook ING, KBC en Belfius aan bankenkant ingestapt in het consortium en gaan ook bpost bank, CBC, Record Bank, Fintro en Hello bank! Sixdots promoten bij hun klanten. Aan operatorkant hebben ook Mobistar en Base Company zich aangesloten. De bedoeling is om tot een systeem te komen waarbij Belgische consumenten makkelijk met hun smartphone kunnen betalen op websites of in de winkel, zonder dat er een betaalkaart of kaartlezer aan te pas komt.
‘Sixdots is te duur’
“Sixdots is voor mij gelijk aan PayPal of de Google Wallet in de Verenigde Staten”, zegt Marcel Roelants van ‘challenger’ SEQR (spreek uit: secure, nvdr) . SEQR scoorde pas nog een grote deal met Colruyt.
“Sixdots is gebaseerd op het Masterpass-product van Mastercard, waardoor het voor mij een veredelde digitale versie is van je bestaande kredietkaart. Het systeem is opgebouwd in lagen, waardoor er net als bij PayPal extra kosten aan te pas komen, en dat zint een handelaar niet”, beweert Roelants die met SEQR tracht om Sixdots in snelheid te nemen.
“Sixdots is alweer vertraagd tot januari (momenteel loopt het pilootproject nog, nvdr). Met zoveel spelers in één consortium en zoveel lagen is het ook logisch dat er conflicten ontstaan. Dat hebben we in Nederland ook gezien waar het soortgelijke Sixpack-systeem tot twee keer toe in elkaar geklapt is”, aldus Roelants.
Sixdots is een veredelde digitale versie van je bestaande kredietkaart.
Marcel Roelants (SEQR)
Vertraging is geen ramp
“Het klopt dat we wat vertraging opgelopen hebben bij een van onze partners, maar van conflicten is er echt geen sprake”, repliceert Frederic Lhostte, managing director van Sixdots. “We willen gewoon geen toegevingen doen op de kwaliteit. Als we lanceren, willen we dat doen op de manier waarop we het allemaal voor ogen hadden”, zegt Lhostte die zich niet wil laten opjagen door de komst van SEQR of de lancering in de VS van de op nfc gebaseerde mobiele betaaloplossing Apple Pay.
“Het ecosysteem voor mobiele betalingen is complex. Je hebt afspraken nodig met banken, zoals Apple die in de Verenigde Staten ook gemaakt heeft. In ons land hebben we met Sixdots dat werk al achter de rug en dat is een tijdsvoordeel. Ik zie dus nog steeds een groot window of opportunity voor onze oplossing, al zeg ik niét dat we nog tijd genoeg hebben. We maken nu snel werk van onze verdere uitvoering. Apple Pay verandert niets aan onze plannen”, aldus Lhostte.
Wij hebben de afspraken met banken al gemaakt. Dat is een tijdsvoordeel tegenover concurrenten.
Frederic Lhostte (Sixdots)
Het volledige artikel leest u in Data News 14 van 19 september, of online – gratis voor abonnees.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier