Slapende rekening niet op te sporen door ICT-complexiteit

In principe zou het al sinds januari mogelijk moeten zijn via een online register zogenaamde slapende rekeningen op te sporen. Maar dat is vandaag nog altijd niet het geval.

In principe zou het al sinds januari mogelijk moeten zijn via een online register zogenaamde slapende rekeningen op te sporen. Maar dat is vandaag nog altijd niet het geval.

De reden is dat de banken het slapende geld nog steeds niet hebben doorgestort. “Het register is een lege doos”, bevestigt Anne-Marie Verschueren van de overheidsinstelling Deposito- en Consignatiekas (DCK) aan de krant De Tijd. Slapende rekeningen zijn rekeningen waar minstens vijf jaar geen verrichting meer op is gebeurd. Op een totaal van 35,5 miljoen bankrekeningen zouden er 1,5 miljoen slapende zijn.

Het probleem heeft betrekking op de slapende rekeningen met een saldo van meer dan 20 euro. Daarvoor moet niet alleen het geld doorgestort worden naar de DCK, maar ook de identiteitsgegevens van de rekeninghouder. De DCK moest volgens de letter van de wet vorige maand al een deel van die tegoeden hebben ontvangen.

Febelfin, de koepelorganisatie van de banken, verwijst naar problemen met de ict-systemen, die alle gegevens correct moeten doorspelen naar de DCK. Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin, stelt aan het VRT-radionieuws dat de moeilijkheid ligt in het testen van de communicatie van de ict-systemen van de banken met die van de overheid: “De opsporingen zijn verricht. We hebben ook systemen opgezet om die gegevens over te maken aan de Deposito- en Consignatiekas. Die systemen worden op dit moment uitgetest. Van het front van de banken hebben wij begrepen dat die systemen klaar zijn. Maar goed, die moeten ook kunnen communiceren met de systemen van de overheid en die testfase heeft wat extra tijd nodig.” Vermaerke hoopt dat de systemen in september live gaan, zodat de transfer van het geld en de identiteitsgegevens naar de DCK kan beginnen.

Bron: De Tijd/VRT/Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content