Slechts 0,61 procent van de bevolking heeft geen 4G-signaal

06/11/15 om 10:33 - Bijgewerkt om 10:32

Bron: Datanews

Als we de drie gsm-netwerken in ons land op elkaar leggen dan is nagenoeg het hele land voorzien van 4G. Al zijn er wel verschillen tussen de operatoren onderling.

Slechts 0,61 procent van de bevolking heeft geen 4G-signaal

Enkel het donkere gebied onderaan de kaart zijn zones waar er weinig tot geen 4G-signaal is van tenminste één van de operatoren. © BIPT

Uit de nieuwe kaarten van telecomregulator BIPT blijkt dat slechts 0,61 procent van de bevolking door geen enkele operator wordt voorzien van 4G. Elders heeft tenminste één van de drie buitenshuis een 4G-signaal. Voor 3G er in nagenoeg het hele land dekking. Slechts 0,004 procent heeft geen 3G-signaal.

De data van het BIPT werd zelf aangeleverd door de operatoren. Dat gebeurt vrij precies, zo komt één pixel op de kaart overeen met een gebied van 200 op 200 meter. Het BIPT controleert dit ook met zendwagens die de nieuwe gebieden controleren, maar de operatoren krijgen wel een foutenmarge van drie procent in de correctheid van hun kaarten.

Wanneer we naar de operatoren individueel kijken dan valt op dat Mobistar en Proximus gelijkaardig opgaan en nagenoeg overal 4G- dekking hebben met enkele gaten in het zuiden van het land. De kaart van Base vertoont meer gaten waar 4G ontbreekt. Mobistar klopt zichzelf intussen op de borst en zegt dat het de grootste 4G-dekking van het land heeft.

Toch moeten we nuanceren dat het in alle gevallen gaat om een dekkingspercentage van de bevolking, niet van het grondgebied. Het kan dus zijn dat u ergens in de Ardense bossen over een heel uitgestrekt gebied amper 4G heeft, maar dat dit gebied minder zwaar doorweegt omdat er weinig mensen wonen.

Lees meer over:

Onze partners