Slechts 1 op de 10 Belgische websites toegankelijk voor iedereen

Uit de toegankelijkheidsmonitor 2010 blijkt dat slechts één op de tien Belgische websites toegankelijk is voor iedereen.

Uit de toegankelijkheidsmonitor 2010 blijkt dat slechts één op de tien Belgische websites toegankelijk is voor iedereen. 9,7 procent van de websites haalde toen de drempelwaarde van 75 procent. In startjaar 2007 was dat 4 procent.

Om dat aan te pakken heeft Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet vorig jaar een project opgestart waarin zestien webdesign-bureaus gratis een “Anysurfer-traject” konden doorlopen. Gisteren kregen enkele van hen een “Anysurfer-label” voor de website van een klant.

Het label wordt enkel toegekend aan websites die voor iedereen toegankelijk zijn, dus ook voor mensen met een functiebeperking. Met enkele technische aanpassingen, zoals het ondertitelen van video’s, kan het behaald worden. Sinds de start in 2001, toen nog onder de naam Blindsurfer, werden meer dan vierhonderd labels toegekend.

De gelauwerde webbouwers waren Indie Group, Marlon, Netslash en Wieni voor de websites van respectievelijk afvalbeheerder Ivago, energiedistributeur Sibelga, het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt, en het Vlaams gebarentaalcentrum. Het begeleidingsproject wordt gesteund door Gelijke Kansen samen met vzw Blindenzorg Licht en Liefde.

Minister Smet beklemtoonde de noodzaak van het label voor personen met een beperking. “We evolueren steeds meer naar een kennis- en informatiemaatschappij waarin toegankelijkheid essentieel is.” In de toekomst zouden daarom alle websites moeten opgebouwd worden volgens de Anysurfer-criteria.

Daarnaast benadrukte hij de economische voordelen die bedrijven hebben wanneer ze het label behalen. Zulke sites scoren bijvoorbeeld hoger in zoekmachines, hebben een groter bereik en zijn makkelijker aanpasbaar aan de actualiteit.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content