Sociale netwerksites moeten ingrijpen op profielen

De beheerders van sociale netwerksites als Netlog en Facebook moeten steeds vaker ingrijpen op profielen van daders en slachtoffers van ernstige misdaden.

De beheerders van sociale netwerksites als Netlog en Facebook moeten steeds vaker ingrijpen op profielen van daders en slachtoffers van ernstige misdaden.

Volgens een studie van het marktonderzoeksbureau InSites Consulting maken ongeveer 2,2 miljoen Belgen gebruik van een sociaal netwerk op het internet. De netwerksites of profielsites worden door de media in toenemende mate gebruikt als informatiebron over verdachten of slachtoffers in gerechtelijke dossiers.

De voorbije maanden namen verschillende media berichten en foto’s over van betrokkenen bij zware misdaden. Recent werd onder meer verwezen naar de Facebook-pagina van de Chiroleidster uit Kessel-Lo die haar baby achterliet, de Netlog-berichten van de vrouw uit Geraardsbergen en het Netlog-profiel van een man uit Temse die zijn twee kinderen ombracht. Ook details van slachtoffers worden weergegeven, zoals foto’s en gegevens van het slachtoffer van een steekpartij aan een school vorig jaar in Gent.

In het geval van de vrouw uit Geraardsbergen werd het profiel niet langer toegankelijk voor personen die niet als vriend geregistreerd zijn. Na de verslaggeving over de dood van haar zoon, lieten tientallen Netlog-gebruikers haatdragende, aanstootgevende en agressieve boodschappen achter in het gastenboek van de vrouw.

Marktleider Facebook maakte vrijdag bekend dat het zeven groepspagina’s heeft verwijderd die gebruikt werden door Italiaanse neonazi’s, na een klacht van leden van het Europese Parlement. De pagina’s werden weggenomen omdat de groepen zouden oproepen tot geweld tegen Roma-zigeuners. Bedreigende boodschappen betekenen een overtreding van de door Facebook gestelde gebruiksvoorwaarden.

Ook Netlog gebruikt een gelijkaardige gedragscode. “Het is strikt verboden om boodschappen of beelden waar dan ook op de site te plaatsen met een inhoud die schadelijk, bedreigend, misleidend, lasterlijk, haatdragend, agressief, racistisch, vulgair, denigrerend, onbehoorlijk, aanstootgevend, beledigend, gewelddadig, obsceen of pornografisch is”, zegt de gedragscode.

Facebook zegt over een team te beschikken dat actief de profielen doorzoekt op verwerpelijk materiaal. Netlog, dat naar eigen zeggen 35 miljoen leden telt in Europa, treedt vooral op na meldingen van andere gebruikers. “Moderatie gebeurt 24 uur op 24 zodat ongepaste zaken steeds verwijderd worden. Niettemin hebben we geen toegang tot privécommunicatie tussen de gebruikers onderling”, zegt Netlog-oprichter Lorenz Bogaert. “Om die reden hebben we onze gebruikers de mogelijkheid gegeven om ongepaste berichten te melden via onze moderatoren of via een formulier op de website”.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content