Software gebruikt internetarchieven om toekomst te voorspellen

Onderzoekers van Microsoft en het Israëlische Technion-instituut hebben software ontwikkeld die digitale krantenarchieven en websites doorzoekt, in de hoop patronen te ontdekken waarmee ze bijvoorbeeld rampen kunnen voorspellen.

De software van Microsoft en Technion – die zo’n 90 verschillende nieuwsbronnen doorspit, waaronder 22 digitale jaargangen van de New York Times en Wikipedia – gaat met name op zoek naar berichtgeving rondom rampen, ongelukken en rellen. Die wordt dan toegepast op situaties die nu spelen, zodat voorspeld kan worden in welke situaties een hongersnood kan uitbreken of rellen op het punt staan op te laaien.

Dergelijke ‘data-mining’ wordt al langer gedaan, maar voorheen gebeurde dat door mensen, niet door software. Volgens de onderzoekers heeft het gebruik van software om digitale archieven te analyseren vele voordelen ten opzichte van menselijk onderzoek. Software kan bijvoorbeeld gemakkelijker patronen ontdekken in grote hoeveelheden data, of verhalen opsporen die de voorpagina’s niet gehaald hebben maar toch belangrijk kunnen zijn.

Eén van de problemen die de onderzoekers tegenkwamen, was het feit dat lang niet over alle tragische gebeurtenissen in Afrika uitgebreide berichtgeving voorhanden is.

Het onderzoek wordt gepresenteerd in een paper dat te downloaden is via de website van Microsoft. (eReaders.nl/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content