Softwarebaas Apple: ‘De FBI wil dat we teruggaan in de tijd en criminelen niet langer een stap voor zijn’

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Als de FBI zijn zin krijgt en Apple dus de iPhone 5C van een van de aanslagplegers in San Bernardino moet kraken, zou dat ‘de klok terugdraaien naar een minder veilige tijd’.

Dat zegt Craig Federighi, die binnen Apple verantwoordelijk is voor de software, in een opiniestuk in de Wall Street Journal.

Apple gaat al bijna drie weken publiekelijk het gevecht aan met de FBI. De inlichtingendienst wil toegang tot de versleutelde iPhone van een van terroristen die een aanslag pleegde in San Bernardino. Maar Apple claimt dat wanneer ze een iPhone kraken en open zetten voor de FBI, alle iPhones niet langer veilig zijn. Want naast dat alle iPhones dan met die software te openen zijn, ontstaat er voor de FBI ook een precedent waarmee de inlichtingendienst in de toekomst ook in andere zaken toegang kan krijgen tot de privégegevens van verdachten.

Volgens Federighi wil de FBI dat er een achterdeur in de software komt, die de FBI kan gebruiken. Maar daar is het begin van het einde, denkt hij. ‘Criminelen en terroristen willen binnendringen in systemen en gevoelige systemen ontwrichten. Ze beginnen hun aanvallen wellicht door de toegang tot de smartphone van maar een persoon.’ Hij geeft ook te kennen dat niets 100 procent veilig is.

‘Mensen zijn feilbaar. Onze software ingenieurs schrijven miljoenen lijnen aan code, en zelfs de allerbesten maken wel eens een fout. Die fout kan vervolgens een zwakte zijn in het systeem, iets voor aanvallers om misbruik van te make.’ En nu wil de FBI dat Apple teruggaat naar iOS 7, omdat dit goed genoeg is en de standaarden van 2013 volgens de FBI wel voldoen. Maar iOS 7 is inmiddels al gehackt, geeft Federighi aan.

‘Om langs de beveiliging van Apple te komen, wil de FBI dat we een achterdeur maken in de vorm van speciale sotware die de toegangscode kan omzeilen, waardoor we bewust een kwetsbaarheid creëren en de overheid zich de iPhone in kan forceren. Maar dit wordt een zwakte die hackers en criminelen kunnen gebruiken, wat onze privacy en persoonlijke veiligheid op het spel zet’, klinkt het.

Silicon Valley tegenover FBI

Inmiddels kan Apple op veel steun uit Silicon Valley rekenen. Alle grote techgiganten als Google, Facebook en Twitter hebben publiekelijk hun steun uitgesproken en ook een rechter heeft (in een andere zaak) gezegd dat Apple de overheid niet hoeft te helpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content