Somberheid troef op de pc-markt

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

In de EMEA-regio waren de resultaten erg zwak.

Parallel met het Belgische weer van het eerste deel van de zomer kende de pc-markt een veeleer kalm tweede kwartaal. In de EMEA-regio waren de resultaten zelfs erg zwak.

Na relatief goede resultaten in de voorbije jaren krijgt de pc-markt duidelijk een terugslag, zowel wereldwijd als in Europa. In het tweede kwartaal van 2011 steeg de verkoop wereldwijd met slechts 2,3 procent tot 85,2 miljoen eenheden, aldus analistenkantoor Gartner.

In die periode bleef HP op kop met 17,5 procent marktaandeel (+3 procent in de verkoop tegenover het vorige kwartaal), voor Dell met 12,5 procent (+3,3 procent), Lenovo met 12 procent (+22,5 procent) en Acer met 10,9 procent (een daling van 20,4 procent in de verkoop).

Op Europees niveau gaat de markt met 8,9 procent achteruit tot 22,1 miljoen eenheden, na al een eerdere terugslag van 9,6 procent in het eerste kwartaal, aldus cijfers van IDC. De resultaten contrasteren sterk van leverancier tot leverancier. HP gaat 3,9 procent vooruit en komt zo uit op 23 procent marktaandeel. Acer behoudt net zijn tweede plaats met 12,8 procent van de markt, ondanks een achteruitgang in de verkoop van liefst 40,3 procent (!). In het eerste kwartaal had het bedrijf nog 19,5 procent van de markt. Dell zit Acer op de hielen met een marktaandeel van 11,5 procent, dankzij een groei in de verkoop van 8,4 procent. Asus (8,9 procent) en Lenovo (6,1 procent) vervolledigen de top-5.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content