Spaanse fiscus doet inval bij Google

30/06/16 om 15:34 - Bijgewerkt om 15:40

Spaanse belastinginspecteurs hebben donderdag een inval gedaan in een kantoor van Google in Madrid. Vorige maand werd ook al het hoofdkantoor van de internetgigant in Parijs doorzocht wegens vermoedens van belastingontduiking.

Spaanse fiscus doet inval bij Google

© iStock

Volgens de Spaanse krant El Mundo, die het nieuws van de huiszoeking naar buiten bracht, wil de fiscus nagaan of Google, dat zijn Europese zetel heeft in Ierland, wel al zijn activiteiten in Spanje aangeeft. Het onderzoek zou zich richten op de belasting op toegevoegde waarde (btw).

In een persbericht zegt Google "de fiscale wetgeving in Spanje te respecteren, zoals die van elk land waar het actief is", en "mee te werken om alle vragen van de autoriteiten te beantwoorden".

Eind mei werden ook in het kader van een belastingonderzoek de kantoren van Google in Parijs doorzocht.

Net als andere Amerikaanse multinationals (zoals Amazon en Facebook), wordt Google er regelmatig van beschuldigd belastingen te willen ontwijken door zich te vestigen in landen met een lage belastingvoet, zoals Ierland.

Italië bijvoorbeeld eist meer dan 200 miljoen euro van Google, dat jarenlang fiscale fraude zou hebben gepleegd in het land. In het Verenigd Koninkrijk stemde Google er begin dit jaar mee in om 170 miljoen euro te betalen om achterstallige belastingen te regelen.

(Belga/WK)

Lees meer over:

Onze partners