Sportapps doen te weinig aan gezondheid (en vergroten kans op blessures)

07/10/16 om 10:23 - Bijgewerkt om 10:23

Veel sportapps doen te weinig voor de gezondheid van sporters en vergroten juist het risico op blessures. Veel recreatieve hardlopers stoppen als gevolg van lichamelijke problemen of een gebrek aan motivatie. De meeste hardloop-apps die op de markt zijn doen er weinig aan om dit te voorkomen.

Sportapps doen te weinig aan gezondheid (en vergroten kans op blessures)

© iStock

Dat concludeert sporthoogleraar Steven Vos in zijn intreerede aan de Technische Universiteit Eindhoven die hij vrijdag uitspreekt.

Uit onderzoek van Vos en zijn collega's blijkt dat een derde van recreatieve hardlopers wel eens geblesseerd raakt. Ruim 80 procent van de lopers zegt dat blessures een van de hoofdredenen zijn om sowieso te stoppen met de hobby. Ook vallen ze vaak uit in aanloop naar een wedstrijd. De Nederlander betoogt dat smartphone-apps en sporthorloges hierin een belangrijke rol kunnen spelen.

Homogene groep

Vrijwel alle loop-apps benaderen de recreatieve lopers als homogene groep en niet als individu,.'Mogelijk ontstaat hierdoor zelfs uitval onder sporters', zegt Vos. De apps zijn vooral gericht op prestatieverbetering en niet op gezondheidsbevordering.

Vervolgonderzoek

De sportprofessor gaat zich bij de TU/e bezighouden met onderzoek naar de mogelijkheden om technologie te gebruiken om beweging en sport te stimuleren. Vos en zijn collega's hebben hiervoor een intelligente sportapp ontwikkeld met een gepersonaliseerde benadering van de hardloper. De app biedt onder meer een trainingsschema dat overbelasting en blessures moet voorkomen.

(ANP/WK)

Onze partners