Staatssecretaris De Backer “pikt” nieuw privacybeleid van Google niet

© reuters

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) “pikt het niet” dat internetgigant Google meeleest in onze mails, bijhoudt wat we bekijken op YouTube en die informatie doorverkoopt aan adverteerders.

De Backer reageert daarmee op het aangepaste privacybeleid van Google, waardoor het bedrijf sinds kort surfgedrag kan combineren met persoonlijke gegevens. De staatssecretaris zit binnenkort rond de tafel met Google.

De internetreus paste onlangs zijn privacybeleid aan. Daardoor kan Google informatie over je surfgedrag op internet, die het verzamelt via het online-advertentiebedrijf Double Click, combineren met gegevens waarover het beschikt via zijn eigen internetdiensten, zoals YouTube en Gmail.

Privacy niet de prioriteit

Staatssecretaris De Backer vindt dat niet kunnen. “Hiermee bewijst Google dat privacy niet haar prioriteit is. De maskers vallen af. Maar dit kan niet zomaar. Jouw privacy is belangrijker dan een reclameboodschap op maat”, klinkt het scherp.

Hij merkt op dat wie een Gmail-account aanmaakt, zijn toestemming aan Google geeft om zijn gegevens te bekijken en te gebruiken. Je moet immers eerst de privacyvoorwaarden aanvaarden. “Wat niet door de beugel kan, is dat Google nu in jouw plaats beslist om deze gegevens te gaan koppelen aan de andere Google-toepassingen en bovendien nadien deelt met derde partijen om jouw intern gebruikersprofiel aan te dikken. Zwijgen mag niet gelijk zijn aan toestemmen”, vindt De Backer.

Machteloos

Hij zit binnenkort samen met de zoekgigant om dat aan te kaarten, maar geeft toe vandaag machteloos te staan. De Privacycommissie beschikt immers niet over “tanden om te bijten”. Daarom werkt de staatssecretaris aan een hervorming van de Privacycommissie. Door de omzetting van de Europese regels zal die nadien Google een boete kunnen geven van 4 procent van zijn wereldwijde omzet, besluit De Backer.

Binnen de eigen meerderheid maant Kamerlid Roel Deseyn (CD&V) aan tot meer spoed. “Hoewel de staatssecretaris bulkt van goede intenties, blijft de versterking van de Privacycommissie uit”, aldus Deseyn. “Als staatssecretaris De Backer de Privacycommissie tanden wil geven om te bijten, nodig ik hem uit om samen met ons het hangende wetsvoorstel te stemmen.”

Sancties

Deseyn en zijn partijgenote Sonja Becq pleiten ervoor de Privacycommissie de mogelijkheid te geven om administratieve sancties op te leggen. “Nu is er enkel de strafrechtelijke weg, waarbij klachten vaak geseponeerd worden”, legt Deseyn uit.

De CD&V’ers willen ook dat de Privacycommissie een duidelijke inspectieopdracht krijgt met bijbehorend inspectieteam dat op het veld gerichte controles uitvoert. “We moeten nu al de stap zetten en niet wachten tot de uiterste deadline die Europa stelt. De Privacycommissie moet zich meer gedragen als een echte regulator, een privacypolitie. Ze moet op het terrein gaan en inspecties doen en in dialoog treden, met administratieve sancties als stok achter de deur”, besluiten Deseyn en Becq.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content