Staatssteun en spionage ZTE en Huawei weer onder de loep

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Een Amerikaanse parlementaire commissie gaat de Chinese telecomreuzen ZTE en Huawei onder de loep nemen. Bestuursleden van telecomfabrikanten ZTE en Huawei worden door het Amerikaanse Congres opgeroepen om te getuigen over de werking en praktijken van hun respectievelijke bedrijven. In de VS worden ernstige vragen gesteld over de mogelijke staatssteun die de Chinese bedrijven ontvangen, waardoor de firma’s de westerse bedrijven gewoon uit de markt prijzen. De Amerikanen willen meer weten over de structuur en strategie van de firma’s, de linken met de Chinese overheid en Communistische Partij en zelfs eventuele spionagepraktijken. Zo gaan er bij de parlementsleden stemmen op om uit nationale veiligheidsoverwegingen gewoon geen Chinese telecomapparatuur meer toe te laten.

Een Amerikaanse parlementaire commissie gaat de Chinese telecomreuzen ZTE en Huawei onder de loep nemen.

Bestuursleden van telecomfabrikanten ZTE en Huawei worden door het Amerikaanse Congres opgeroepen om te getuigen over de werking en praktijken van hun respectievelijke bedrijven. In de VS worden ernstige vragen gesteld over de mogelijke staatssteun die de Chinese bedrijven ontvangen, waardoor de firma’s de westerse bedrijven gewoon uit de markt prijzen.

De Amerikanen willen meer weten over de structuur en strategie van de firma’s, de linken met de Chinese overheid en Communistische Partij en zelfs eventuele spionagepraktijken. Zo gaan er bij de parlementsleden stemmen op om uit nationale veiligheidsoverwegingen gewoon geen Chinese telecomapparatuur meer toe te laten.

De VS staat niet alleen met zijn bezorgdheid. Onder meer in Australië ving Huawei bot voor een groot fibercontract, ook omwille van veiligheidsoverwegingen. En in India werden mobiele operatoren ook gewaarschuwd voor Chinese apparatuur.

De Chinese bedrijven (en overheid) reageren steevast verontwaardigd op mogelijke verdachtmakingen. Onder meer Huawei doet er alles aan om zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid bij westerse klanten op peil te houden. In Groot-Brittannië, waar BT een grote klant is van Huawei, heeft het Chinese bedrijf in samenwerking met beveiligingsspecialisten van de Britse overheid bijvoorbeeld een Cyber Security Evaluation Center opgezet om zijn apparatuur te laten onderzoeken vooraleer ze geïmplementeerd wordt.

In België zijn we zelfs nog een stap verder. Letterlijk alle grote telecombedrijven in ons land draaien bijna volledig op apparatuur van ofwel Huawei, ofwel ZTE. ‘s Lands bedrijven en overheid maken zich duidelijk weinig zorgen over spionage, nationale veiligheid of welke potentiële ‘killswitch’ dan ook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content