Stad Mechelen zet verplaatsbare camera’s in

De stad Mechelen heeft Siemens ingeschakeld voor de uitbreiding van het cameranetwerk van de politie. Bovendien krijgt het korps nu ook verplaatsbare en mobiele camera’s voor minder permanent toezicht.

De stad Mechelen heeft Siemens ingeschakeld voor de uitbreiding van het cameranetwerk van de politie. Bovendien krijgt het korps nu ook verplaatsbare en mobiele camera’s voor minder permanent toezicht.

Mechelen telt na de uitbreiding 51 camera’s, vooral in de binnenstad, op de randparkings en in de probleembuurten. Ook in de politiekwartieren zelf zijn er (onder meer in de cellen) camera’s bijgekomen. Bovendien heeft de politie nu ook een reeks verplaatsbare en mobiele camera’s in huis.

De verplaatsbare ‘tijdelijke-vaste’ camera’s kunnen bijvoorbeeld vastgemaakt worden aan een verlichtingspaal. Op de grond staat dan een vandaalbestendige datakast, het aansluitingspunt is voor normale mensen onbereikbaar. “De bedoeling is die camera’s bijvoorbeeld in te schakelen op speelpleinen, waar we die enkel in de zomer nodig hebben, of tegen hotspots van sluikstorten”, legt politiecommissaris Daniel Dumoulin uit. De mobiele, driepootcamera wordt op tijdelijke events, zoals zomerfestival Maanrock, ingezet wanneer er geen vaste structuur aanwezig is.

De camera’s in de politiekwartieren worden aangesloten op het netwerk van de stad via coax. In de stad zelf gebruikt de politie waar mogelijk het eigen glasvezelnetwerk van de stad. Is een aansluiting onmogelijk, dan maken de camera’s via Alvarion (WiMax) draadloos verbinding met het netwerk. Qua stroomvoorziening is naast netstroom in een methanolbatterij voorzien die het toch ruim 2 dagen zou moeten kunnen uithouden.

Voor de eerste reeks camera’s in Mechelen was Telindus de leverancier, maar deze keer haalde Siemens de hoogste quotering na tests met de proof-of-concept-opstellingen van de verschillende kandidaten. De camera’s zijn afkomstig van Siemens Building Technologies, Siemens Enterprise Communications stond in voor het ontwerp en het projectmanagement. Nokia Siemens implementeerde het videomanagementsysteem. Dat Siemens de al gedane investeringen van de stad in camerainfrastructuur integreerde, was volgens Dumoulin een grote troef. De videowall van Barco die de stad al had, werd ook verder uitgebouwd. De uitbreidingen van Siemens waren goed voor een investering van 650.000 euro, die van de videowall kostte 120.000 euro.

Siemens zegt zelf veel bijgeleerd en geïnvesteerd te hebben in de oplossing voor de stad Mechelen. Het bedrijf hoopt die competenties dan ook ten gelde te kunnen maken in andere steden, maar ook bij bedrijven. “We hebben al enkele concrete contacten”, klinkt het.

Dumoulin geeft nog mee dat er voor dit jaar waarschijnlijk geen camera’s meer zullen bijkomen, maar dat volgend jaar opnieuw een aanvraag wordt ingediend. “Dan zal ook moeten bekeken worden of de bestelling bij Siemens gewoon verder uitbreiden of een nieuwe aanbesteding uitschrijven. Wij zijn immers aan niemand gebonden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content