Start-up: Deel je foto’s met Piximate

© Piximate

Ooit was het voordeel van Facebook dat je er alles mee kon doen. Vandaag is de omgekeerde beweging zichtbaar, en krijgt elke functionaliteit weer zijn eigen app. Foto’s met vrienden delen, doe je dan bijvoorbeeld met Piximate. En die Belgische start-up heeft grote plannen: “natuurlijk mikken we op de wereld.”

De beste ideeën blinken uit in eenvoud, en dus houdt ook Piximate het simpel: met de smartphone app, beschikbaar voor iOS en Android, beheer je je foto’s, en bepaal je zelf welk album je met wie deelt.”Die mensen kunnen op hun beurt dan weer foto’s aan dat album — bijvoorbeeld van een feest waar je samen was — toevoegen”,, legt Laure Uytdenhoef, één van de drie oprichters uit, “maar enkel jij als beheerder kunt ze ook weer verwijderen.”

Waar het verschil met facebook dan zit? “Bij ons blijf je tenminste eigenaar van je foto’s, waar je bij dat sociaal netwerk nooit weet wat ze er mee zullen doen. En natuurlijk: we zijn niet de enige app die je toelaat foto’s te delen. Er is Bonfyre, Cluster bestaat… maar die bieden zoveel functionaliteiten dat het ingewikkeld wordt. Jij opteren radicaal voor een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier van werken: je hebt de albums, en in één oogopslag zie je wie toegang heeft tot welk daarvan. Meer is het niet.”

Of toch niet in de gratis versie van de app, want natuurlijk moet er ook geld verdiend worden. “De basisversie zal nooit betalend zijn, maar we voorzien ook extra toeters en bellen tegen een erg democratische prijs”, zegt Laure. “Interessant voor bedrijven, maar ook particulieren. Zo kun je in de uitgebreide versie van de app bijvoorbeeld alle deelnemers aan een huwelijksfeest tegelijk uitnodigen om foto’s te uploaden of te bekijken, terwijl dat anders één per één moet. En nadien kun je de foto’s op je computer opslaan, zodat je ze ook kunt afdrukken, bewerken,…”

“Voor professionelen als organisatoren van grote evenementen stellen we ook de gegevens van de gebruikers van hun album ter beschikking. Zo kunnen ze hen meteen uitnodigen voor een volgende editie van hun gebeuren. En ja, dat gebeurt met respect voor de privacy: we laten hen enkel toe om mensen via onze app zelf te contacteren, ze krijgen geen emailadressen te zien. Ook is het mogelijk om Piximate te integreren in de eigen applicaties, en kunnen logo’s van sponsors automatisch toegevoegd worden aan de foto’s van een bepaald album. Daar zijn klanten zéér geïnteresseerd in.”

Sinds Piximate afgelopen november gelanceerd werd, vond het mondjesmaat zijn publiek. “We zijn nog hard aan het werk om de app stukje bij beetje te verbeteren, dus voorlopig zijn we nog niet met grote reclamecampagnes begonnen”, zegt Uytdenhoef. “En toch vonden al zo’n duizend gebruikers de weg. Samen deelden ze al zo’n 10.000 foto’s. En ook op zakelijk vlak begint het te lopen. Zo hebben we sinds kort een contract met Sporting Anderlecht dat zijn fans zo in staat wil stellen om al tijdens de match sfeerfoto’s te delen. Op die manier kunnen ook mensen buiten het stadion mee genieten. Gesprekken met een andere Belgische eersteklasser zijn ondertussen ook al lopend, en in de Amerikaanse Soccer League, waar één van onze andere medestichters goeie contacten heeft, wordt de app ook al enthousiast gebruikt.”

Ja dus, Piximate mikt op de wereld. “Waarom ook niet?”, klinkt het. “Nu we volop draaien, willen we mensen overtuigen onze app te gebruiken. Daarvoor rekenen we niet alleen op persaandacht en directe advertenties op sociale netwerken, maar vooral op onze professionele klanten. Want wie met Piximate werkt, zal natuurlijk de bezoekers van zijn evenementen natuurlijk laten weten dat ze via ons foto’s kunnen zien en delen. Financieel zijn we er in elk geval klaar voor. We hebben met drie samen 100.000 euro uit eigen middelen geïnvesteerd in Piximate, en daarmee kunnen we nog wel even voort zonder dat we extra financiers nodig hebben. Uiteindelijk rekenen we in 2016 al op een zakencijfer van ongeveer 100.000 à 140.000 euro, en we zijn nu al goed op weg om dat te halen.”

Piximate

Maatschappelijke zetel: Louvain-la-Neuve

Aantal vennoten: drie

Op zoek naar bijkomend kapitaal: neen

webite: www.piximate.net

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content