Startschot gegeven voor elektronische vreemdelingenkaart

In Retie is de eerste elektronische vreemdelingenkaarten uitgereikt. Daarmee is het startsein gegeven voor een algemene invoering van dergelijke kaarten in heel België.

In Retie is de eerste elektronische vreemdelingenkaarten uitgereikt. Daarmee is het startsein gegeven voor een algemene invoering van dergelijke kaarten in heel België.

Door de kaart wordt het voor vreemdelingen in ons land een stuk eenvoudiger om administratieve zaken bij gemeentebesturen geregeld te krijgen. Verder zorgt de kaart ook voor een extra controle op het vlak van fraude en criminaliteit.

Er zijn twee soorten kaarten. Er werd namelijk een onderscheid gemaakt tussen identiteitsbewijzen voor niet EU-burgers en voor EU-burgers en hun familieleden. De nieuwe elektronische vreemdelingenkaarten voor EU-burgers en hun familieleden zien er ongeveer hetzelfde uit als de elektronische identiteitskaarten die de Belgische bevolking gebruikt. De kaarten voor niet EU-burgers hebben daarentegen een andere kleur. Ze beschikken wel allebei over een elektronische chip met daarop nuttige informatie zoals hun verblijfsadres en de geldigheidsduur.

De aflevering van de kaarten zal gebeuren door de gemeenten. Er moesten geen noemenswaardige veranderingen in de vreemdelingenwetgeving doorgevoerd worden om het nieuwe systeem van start te laten gaan. Het project werd eerder al uitgetest in Antwerpen, Ukkel, Tubize en Kelmis, waar 30.000 vreemdelingen een elektronische kaart kregen.

Nu het officiële startschot is gegeven, zullen er ongeveer 760.000 vreemdelingen hun oude documenten kunnen inruilen voor een elektronisch exemplaar. Turtelboom wil op deze manier de registratie van vreemdelingen in ons land moderniseren en de opvolgingsprocedure vereenvoudigen.

Zetes is overigens weer aangeduid als leverancier van de kaarten. Het Brusselse bedrijf is momenteel ook bezig met de voorbereiding van de testfase voor de elektronische kaarten voor de kinderen van vreemdelingen (leeftijd 0-12) die binnenkort zullen worden geïntroduceerd.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content