Steeds meer huisartsen maken gebruik van e-voorschrift

© iStock

Steeds meer huisartsen en apothekers maken gebruik van het elektronische geneesmiddelenvoorschrift. Dat blijkt uit cijfers die Artsenkrant opvroeg bij Recip-e. In de maand maart van dit jaar gebruikten bijna 2.200 huisartsen en meer dan 2.700 apothekers deze dienst.

Recip-e is het Belgische systeem voor e-voorschriften. Wanneer de huisarts met zijn elektronisch dossier een geneesmiddelenvoorschrift aanmaakt, kan zijn computer dat doorsturen naar de server van Recip-e. De patiënt krijgt het geneesmiddelenvoorschrift op papier met een speciale barcode.

De patiënt kan met zijn voorschrift naar om het even welke apotheker om de geneesmiddelen af te halen. Wanneer de apotheker ook al Recip-e gebruikt, kan hij de barcode inlezen en de lijst van voorgeschreven middelen van de centrale server halen.

Gestage groei

Sinds Recip-e in maart vorig jaar officieel van start ging is het aantal gebruikers ervan constant gestegen. In de maand maart van dit jaar hebben 2.177 huisartsen en 2.726 apothekers gebruik gemaakt van deze dienst. Prof. Marc Nysssen, hoogleraar medische informatica van de VUB en projectleider van Recip-e, schat dat nu een kwart van de huisartsen en een derde van de apothekers Recip-e al geregeld gebruiken.

Dat blijkt ook uit het aantal elektronische geneesmiddelenvoorschriften dat dagelijks wordt aangemaakt. Op een weekdag schommelt dat tussen de 20.000 en de 28.000, vertelt prof. Marc Nyssen aan Artsenkrant. Dat zijn al heel wat e-voorschriften. Maar hoeveel procent dat is van het totale aantal medicatievoorschriften, weet niemand precies. Geschat wordt dat er dagelijks rond de honderdduizend voorschriften worden gemaakt.

Het aantal geneesmiddelen dat apothekers met gebruik van Recip-e afleveren, ligt een heel stuk lager dan het aantal voorschriften dat artsen naar Recip-e verzenden: op een weekdag schommelt het aantal afhalingen tussen de 3.500 en de 4.000, vertelt prof. Nyssen.

Nieuwe gewoonten

Wellicht zijn er nogal wat patiënten die hun geneesmiddel niet afhalen, bijvoorbeeld omdat hun klacht ondertussen vanzelf is overgegaan. Maar dat verklaart zeker niet dat grote verschil. Een belangrijker reden is dat niet alle apothekers al Recip-e gebruiken. De patiënt kan immers zijn geneesmiddelen altijd gewoon met het papieren voorschrift krijgen.

De meeste apothekers zouden Recip-e al in huis hebben. Maar het vraagt van hen een aanpassing van hun gewoonten en hun praktijk om de dienst te gebruiken, het vereist een aantal nieuwe handelingen.

Voor huisartsen ligt dat anders. Veel huisartsen maakten het voorschrift al langer aan met hun computer, ook voordat hun software Recip-e aanbood. De computer maakt het mogelijk nauwkeuriger te werken, het voorschrift wordt meteen bewaard in het dossier, en het systeem kan een aantal veiligheidscontroles uitvoeren. Aan de andere kant zijn huisartsen misschien niet geneigd om Recip-e aan te klikken, als nog niet alle apothekers het gebruiken.

Niet-ontcijferbare kriebels

Het voordeel van Recip-e is dat de communicatie vlotter verloopt. Niet-ontcijferbare kriebels met namen van medicijnen behoren tot het verleden. De apotheker kan een berichtje naar de arts sturen. De arts kan zien of en wanneer een voorschrift is afgehaald. En ook de patiënt zal in de toekomst het lijstje van openstaande voorschriften kunnen consulteren. Al is het nog wachten op de Recip-e-app.

Op termijn zal het papieren voorschrift ongetwijfeld overbodig worden. Maar zover is het lang nog niet.

Wouter Colson

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content