Stereotiepe gamer bestaat niet

De echte stereotiepe gamer bestaat niet. Dat blijkt uit een onderzoek bij 2.895 Vlaamse gamers door de onderzoeksgroep voor Media & ICT (MICT) van de Universiteit Gent.

De echte stereotiepe gamer bestaat niet. Dat blijkt uit een onderzoek bij 2.895 Vlaamse gamers door de onderzoeksgroep voor Media & ICT (MICT) van de Universiteit Gent.

De onderzoekers onderscheiden op basis van hun resultaten vier types gamers. De “overtuigde omni-gamer” speelt om competitieve en escapistische redenen en ziet gaming als een deel van de identiteit. De “overtuigd competitieve gamer” zoekt vooral het competitieve element in games, terwijl de “escapistische gamer” op zijn beurt vooral gamet om eens iemand anders te zijn. Tot slot is er de “vrijetijdsgamer” die gamen louter als een tijdverdrijf ziet.

Uit de demografische cijfers blijkt dat het merendeel van de gamers, zo’n 60 procent, studenten zijn. Het is ook een nog steeds overwegend mannelijk tijdverdrijf: meer dan 96 procent van de ondervraagden zijn mannen. De meeste respondenten (59 procent) zijn tussen de 20 en 29 jaar oud, nog eens 40 procent is jonger dan 20.

De berichtgeving over gaming in de populaire pers wordt door 77,5 procent van de gamers gezien als te eenzijdig. 68,5 procent verklaart zich te storen aan het feit dat gaming als controversieel beschouwd wordt, terwijl slechts 27 procent denkt dat de directe omgeving eerder positief staat tegenover het fenomeen.

Er is ook onderzocht waar en hoelang de gamers zich met hun hobby bezighouden. Op een weekdag besteden spelfanaten gemiddeld 2 uur en 16 minuten aan het gamen, in het weekend verdubbelt dat gemiddelde bijna naar 4 uur en 8 minuten per dag. De “overtuigde omni-gamer” blijkt de ferventste liefhebber te zijn qua tijdsbesteding. Er wordt vooral thuis of op kot gegamed, en dat gebeurt in bijna de helft van de gevallen alleen.

Ongeveer 95 procent van de ondervraagden beschikt over een pc, en het is ook vooral op de pc dat er games worden gespeeld. De Playstation-modellen en de X-Box blijken op het vlak van consoles het populairst. Opvallend is dat de Nintendo Wii bij de ondervraagden heel wat minder in trek is: slechts drie procent beschouwt die console als zijn of haar favoriet.

Qua genres zijn vooral de schietspellen, de zogenaamde “shooters”, geliefd. Partygames zoals “Guitar Hero” doen het minder goed. Online gaming, het spelen van games via het internet, valt ook erg in de smaak. 56 procent van de ondervraagden verklaart online gaming leuker te vinden dan de offline variant. Het sociale aspect speelt een doorslaggevende rol in de appreciatie van die manier van gaming. Drie kwart van de bevraagden tenslotte vindt gamen een dure hobby. Slechts één op vier spendeert echter meer dan 50 euro per maand aan games, terwijl één op tien aangeeft niets uit te geven aan gaming.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content