Pieterjan Van Leemputten

Tablets voor iedereen!

‘Ik wil graag geloven dat onze overheid wil digitaliseren. Ik wil graag geloven dat onze overheid moet besparen en ik wil graag geloven dat onze overheid efficiënt wil zijn. Maar een klein miljard euro uitdelen aan een overheidsbedrijf om papieren kranten uit te delen, daar is geen enkel zinnig argument voor’, schrijft Data News-redacteur Pieterjan Van Leemputten.

De boot gemist? De federale overheid heeft Bpost, als enige kandidaat, het contract voor de krantenbedeling gegund. Het jaarlijks bedrag daalt weliswaar, maar komt volgens Newsmonkey nog steeds neer op een klein miljard euro over een periode van vijf jaar. Vermoedelijk de laatste keer, klinkt het in het artikel. Dat wil ik allemaal wel geloven, maar laat de politiek nu niet de beste reputatie hebben als het aankomt op beloftes die pas na de verkiezingen worden waargemaakt.

Als journalist voor een tijdschrift en website kan ik argumenteren dat zo’n subsidie concurrentievervalsing is. Maar het stoort me vooral dat je met dat geld veel betere resultaten kan boeken mocht je het innovatief aanwenden.

De krantenbedeling kost 222 euro per huishouden. Voor dat geld kan je elke krantenlezer een tablet geven om de krant digitaal te lezen

België telt 4,6 miljoen huishoudens, dat wil zeggen dat elk huishouden gemiddeld 222 euro betaalt voor de krantenbedeling. Eigenlijk kan je voor dat geld elke krantenlezer een bescheiden tablet geven om je krant digitaal op te lezen.

Ik hoor u denken “Welke tablet heb je voor 222 euro?” Geen iPads. Maar mocht de overheid Apple, Samsung, Lenovo, Asus en Dell laten meedingen voor een contract, dan is de prijs voor een basistoestel zeer haalbaar.

Mocht de overheid Apple, Samsung, Lenovo, Asus en Dell laten meedingen voor een contract, dan is de prijs voor een basistoestel zeer haalbaar.

Tel daar nog bij dat niet elk huishouden een krant leest, en dat sommigen liever de krant lezen op hun eigen toestel. Zo kan je met dat miljard makkelijk een toestel voor elke krantenlezer aanschaffen en die indien nodig vervangen binnen de vijf jaar.

Digitalisering: klaar

Mocht dat er ooit komen, dan zijn er nog meer mogelijkheden. Je zou zo’n toestel kunnen uitrusten met een aantal e-gov apps. Gedaan met de burger te overtuigen om digitale diensten te gebruiken, geef hem of haar gewoon een tablet waarop die apps reeds geïnstalleerd staan. Meteen een hele stap vooruit in een poging om zowel overheid als burger de digitale snelweg op te krijgen. Officiële communicatie van de overheid? There’s an app for that. Waarschuwing dat je je belastingen nog moet doen? There’s a notification for that. Zal dat zo vlot lopen? Neen, maar we gaan er meer mee vooruit dan wanneer we het ronddragen van papier blijven sponsoren.

Het enige argument dat ik kan bedenken om Bpost een zak geld te geven, is dat het beursgenoteerde bedrijf begin dit jaar liet weten dat het 3.500 mensen zal ontslaan als ze het contract niet zouden winnen. Het gaat dus niet zozeer om een miljard euro steun aan de krantendrukkers, maar wel om een miljard euro om werkloosheid bij Bpost te beperken.

Bedrijfsleiders, u weet wat te zeggen als u bij de volgende kwartaalresultaten een miljardje te weinig heeft.

Deze opinie verscheen eerder al op de persoonlijke blog van de redacteur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content