Te vroeg voor gps voor dementerenden

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De bestaande gps-systemen zijn nog niet geschikt om mensen met dementie op te sporen. Dat schrijft De Apotheker.

De bestaande gps-systemen zijn nog niet geschikt om mensen met dementie op te sporen. Dat schrijft De Apotheker.

Een en ander blijkt uit een aantal tests die in verschillende Nederlandse steden zijn uitgevoerd. Vooral de onnauwkeurigheid van de systemen en de invloeden van het weer en de buitenomstandigheden hypothekeren de betrouwbaarheid. Er wordt in de zorg om dementerenden al langer gezocht naar een betrouwbaar systeem dat dwalende en verwarde patiënten in korte tijd kan lokaliseren. Dat soort systemen zou dementerende patiënten toelaten om langer in hun eigen vertrouwde omgeving te blijven. Maar het zou ook nuttig kunnen zijn in intramurale settings waar men de patiënt iets meer ruimte zou kunnen geven.

In Nederland zijn het laatste jaar in verschillende steden proefprojecten opgezet. Een van die projecten werd uitgevoerd in opdracht van de provincie Utrecht. Om ethische redenen werden geen echt verwarde patiënten als proefpersoon opgevoerd, maar gezonde burgers die zich volgens een aantal levensechte scenario’s lieten ‘verdwalen’. Tijdens het congres Domotica voor de Zorgomgeving zijn eind juni de resultaten van het onderzoek bekendgemaakt.

De vijf geteste systemen werden onder de loep genomen en te licht bevonden. De problemen waren divers. Zo vonden de onderzoekers dat de gps-ontvangers vaak te groot waren en te veel stroom verbruikten. Er waren ook klachten over de hoge kostprijs. Maar valt daar technisch relatief snel iets aan te doen, dan is vooral de onbetrouwbare dekking een onoverkomelijk probleem. Vooral in stedelijk gebied en bij slecht en mistig weer, mist de gps doeltreffendheid. Zo kreeg een van de onderzoekers de melding dat de patiënt zich in Amsterdam bevond, terwijl die in Utrecht rondliep.

Over een ding waren alle deelnemers het wel eens: het idee op zich dat een toestel kan helpen localiseren en dat de patiënt weet dat hij nooit echt ‘verloren’ kan lopen, geeft een groot veiligheidsgevoel. De problemen die door de onderzoekers zijn aangehaald, zijn een bevestiging van gelijkaardige onderzoeken in andere steden zoals Amsterdam. Het Nederlandse Trimbosinstituut heeft ondertussen een nieuw onderzoek opgezet met 30 thuiswonende patiënten die allemaal de diagnose van dementie hebben gekregen. Bij dat project maken zowel de patiënt als de mantelzorgers gebruik van een gps-systeem. De eerste resultaten van dat onderzoek worden pas einde dit jaar verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content