Techbazen, als Tim Cook en Elon Musk, gaan op bezoek bij Donald Trump

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Veel directeuren van de grote techbedrijven gaan deze week op bezoek bij Donald Trump, de volgende president van de Verenigde Staten.

Onder hen zijn Apple-CEO Tim Cook, Tesla-topman Elon Musk, Facebook’s COO Sheryl Sandberg, Microsoft-CEO Satya Nadella en Larry Page en Eric Schmidt van Google’s moederbedrijf Alphabet, schrijft The Wall Street Journal.

De agenda van de ontmoeting is niet openbaar gemaakt, maar techbedrijven maken zich zorgen over veranderingen aan het immigratiebeleid en de handhaving van mededingingsregels en het opeisen van gebruikersdata.

Trump heeft meerdere keren gezegd dat hij banen terug wil halen naar de Verenigde Staten, iets dat de techbedrijven niet bevalt. Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon en Facebook zijn vijf van de zeven meest waardevolle bedrijven van het land, maar ze hebben in de regel maar weinig werknemers in hun thuisland.

Negatief naar Silicon Valley

Tijdens zijn campagne liet Donald Trump zich meerdere keren specifiek negatief uit over Apple en IBM, omdat ze te veel mensen in het buitenland tewerkstellen. Hij zei dat hij ‘Apple hun computers en damn things‘ in de VS zou laten maken. Apple zelf zegt dat het 80.000 personeelsleden in de VS heeft en indirect voor twee miljoen banen in het land gezorgd heeft. Ook is hij tegen de enorme fusie tussen AT&T en Time Warner – ter waarde van 85 miljard dollar. Deze zou ‘de democratie vernietigen’, omdat de twee volgens Trump samen te veel macht krijgen.

Geen kaas van gegeten

Als het over technologie gaat is in het verleden al meerdere keren gebleken dat Trump zelf er niet veel van af weet. De vraag of hij ooit een computer gebruikt heeft werd openlijk gesteld, en toen Apple onder vuur lag, omdat het de iPhone van een terrorist niet wilde kraken, riep hij op tot een boycot van het bedrijf. In de strijd tegen IS vroeg Trump zich af of Bill Gates niet even het internet bij de terroristische organisatie uit kon zetten. Veel van zijn beslissingen zullen volgens analitici daarom afhangen van welke adviseurs hij op dit vlak rond zich zal verzamelen.

Onder Obama hadden techbedrijven grotendeels vrij spel. Hij stond positief tegenover Silicon Valley met de invoering van net-neutraliteit en de beperkte inmenging in de toename van macht onder de techbedrijven.

Tech niet voor Trump

Over het algemeen stonden de directeuren die nu bij Trump op bezoek gaan tijdens zijn campagne aan de zijde van Hillary Clinton. Sheryl Sandberg van Facebook steunde Clinton openlijk, Tim Cook hield een fundraiser voor haar en Eric Schmidt hielp de Clintoncampagne onder andere met een start-up. Techinvesteerder en Facebookbestuurder Peter Thiel, die nu in het transitieteam van Trump zit en hielp met het organiseren van de ontmoeting met de techdirecteuren aanstaande woensdag, was een van de weinige namen uit Silicon Valley die openlijk achter Trump stond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content