Telecomoperatoren laken mogelijke regionalisering telecommunicatie

“De regionalisering van telecommunicatie zal de verspreiding van de technologische vooruitgang en de economische ontwikkeling van de sector in België afremmen.” Dat stelt het Platform Telecom Operators & Service Providers in een persmededeling.

“De regionalisering van telecommunicatie zal de verspreiding van de technologische vooruitgang en de economische ontwikkeling van de sector in België afremmen.” Dat stelt het Platform Telecom Operators & Service Providers in een persmededeling.

Het [Platform Telecom Operators & Service Providers], de belangenvereniging van telecomoperatoren, heeft onraad geroken nu al een tijdje sprake is van een regionalisering van de bevoegdheid telecommunicatie bij de regeringsonderhandelingen. In een statement waarschuwt de organisatie voor de mogelijke gevolgen, en die kunnen “nefast” zijn.

Op operationeel vlak kan er bijvoorbeeld een probleem ontstaan wanneer de regels rond doorgangsrechten, frequenties, stralingsnormen, terminatietarieven en nummering niet meer eenvormig zijn. “Het zou inconsistent zijn om verschillende eindgebruikertarieven en kwaliteitsniveaus per regio te hebben”, klinkt het. Nieuwe diensten zouden worden afgeremd en er zouden minder aantrekkelijke aanbiedingen zijn voor klanten.

Op netwerkniveau ziet de vereniging vooral een verlies aan schaalgrootte, wat dan weer investeringen in het netwerk zou ontmoedigen. “De operatoren riskeren investeringen te moeten opschorten uit vrees voor een regionalisering in een land zo klein als België.”

Tenslotte vrezen de operatoren zelf zoveel administratieve taken te krijgen door een splitsing (bijvoorbeeld bij het verkrijgen van nummers of rond het verkrijgen van licenties voor gebruik van het spectrum), waardoor ze zich niet meer kunnen focussen op hun hoofdactiviteiten.

De conclusie luidt dat een afwijkende regelgeving, een grotere complexiteit, een verlies aan schaalgrootte en een verschraling van investeringen, van het dienstenaanbod en van de concurrentie de sector geen goed zou doen.

Overigens werkt de telecomgebruikersvereniging Beltug ook aan een document dat de mogelijke gevolgen van een splitsing van de telecombevoegdheid in kaart brengt. Tegen midden maart hoopt de vereniging die bevindingen te kunnen voorleggen. Vraag is of dat nog op tijd zal zijn nu de onderhandelingen over de eerste fase van de staatshervorming op volle toeren draaien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content