Operatoren trekken aan de alarmbel tegen overheidsregulatie
Proximus, Telenet, Base Company, Mobistar en Voo willen dat de overheid een stabiel investeringsklimaat voor de telecomsector creëert. Ze zijn het beu dat de winst uit de miljardeninvesteringen wordt opgestreken door de overheid.
Het was geleden van 2000 dat de operatoren samen een persconferentie gaven en dit keer ging dat gewapend met een studie van consultancybureau Arthur D. Little. Die stelt dat operatoren cruciaal zijn voor onze economie. Zo werd er in 2013 1,8 miljard euro geïnvesteerd door de vijf spelers. Maar de studie stelt ook dat elke geïnvesteerde euro in vaste en mobiele netwerken 3 euro economische groei (bbp) oplevert en anderhalve euro voor de staat oplevert.
Dat loopt stevig op, zo claimt het rapport dat de sector tussen 2007 en 2013 meer dan 45 miljard euro aan waarde heeft toegevoegd aan de economie. “Het is de eerste keer dat een studie de kerngetallen van de toegevoegde waarde zo naar voren brengt,” stelt Dominique Leroy van Belgacom.”
Maar de vele regels en belastingen maken het bijzonder moeilijk om die investeringen vlot terug te verdienen. Tegelijk haalt de sector niet meer geld uit zijn klanten, daar zijn de uitgaven tussen 2006 en 2012 gedaald van 3,24 procent naar 2,96 procent van het huishoudbudget. Ook internationaal merk je dat. “Tien jaar geleden konden we trots zijn op de telecomindustrie in Europa ten opzichte van Azië en de VS. Vandaag lopen we achter,” aldus Leroy.
5 eisen
De sector klaagt al jaren over de regulering maar het is een zeldzaamheid dat ze dat schouder aan schouder doen. Uit de oproep en de studie komen dan ook een aantal eisen naar voren.
Zo wil de sector een zekere voorspelhaarbeid in de regelgeving en een bijhorende transparantie met het oog op investeringen. Of anders gesteld: Als de operatoren een investering plannen over een periode van tien jaar, dan willen ze niet dat er in het vierde jaar plots taksen of strengere normen komen waardoor die investering niet langer geld binnenbrengt. In 2013 ging overigens 24 procent van de omzet opnieuw inaar investeringen.
Een tweede punt zijn fiscale en financiële stimulansen creëren om private investeringen te bevorderen. Dat komt vooral neer op een vermindering van de belastingen en andere heffingen van de overheid. Zo is de Waals zendmasttaks of pylonentaks een stevige doorn in het oog waarbij Base Company zelfs zegt dat het niet meer wil investeren in minder bevolkte regio’s in het Zuiden.
Opvallend is de vraag om gelijke spelregels te krijgen op fiscaal en regelgevend vlak tussen verschillende spelers. Al doelt de sector daarmee niet enkel op de telecomspelers onderling, maar wel op het hele digitale ecosysteem inclusief OTT-spelers zoals Netflix of Whatsapp. Punt vier en vijf zijn respectievelijk “vertrouwen scheppen in de netwerken in een tijd van digitalisering” en “De overheid dient de digitale economie verder te ondersteunen.”
België wereldtop
Hoewel Leroy zegt dat Europa zich liet inhalen door Azië en de VS, blijven de operatoren wel benadrukken dat de telecomnetwerken in België bij de top van de wereld behoren. Zowel in snelheid als bereik. “97 procent van de bedrijven is aansluitbaar op breedband en de mobiele dekking is gelijkaardig. Er is geen deel van België dat onaangeraakt blijft van vaste of mobiele verbindingen,” stelt Telenet-ceo John Porter. Maar dat niveau kan enkel als het interessant blijft om geld in de netwerken te steken.
Langetermijnsregulering moeilijk
Op de voorstelling van de studie was ook minister van Telecom Alexander De Croo aanwezig net als enkele leden van het BIPT. Daar klinkt er begrip voor de vraag van de sector, maar ook de nuance dat de sector nu eenmaal elke paar jaar verandert en je daarom van regulering of het telecombeleid in zijn geheel geen tienjarenplan kan maken. Wel zegt de regulator dat het zo open mogelijk communiceert over wat wanneer op de planning staat om te evalueren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier