Telenet bouwt honderden nieuwe gsm-masten voor Base
Telenet gaat in de komende vijf jaar 800 tot 1.000 nieuwe gsm-masten bouwen en de meeste van de bestaande 3.000 van Base vernieuwen. Dat heeft het telecombedrijf donderdag bekendgemaakt. Telenet rondde dit jaar de overname van de Base af en zal zijn eigen klanten van het gehuurde Mobistar-netwerk geleidelijk overzetten naar Base.
Telenet versnelt de investeringen in het Base-netwerk en gaat nu uit van een integratiekost van 300 miljoen euro, waar het bedrijf eerder dacht aan 240 miljoen euro. De investeringen in het mobiele netwerk zijn daarbij goed voor 250 miljoen euro. Telenet verwacht tegen 2020 jaarlijks terugkerende synergieën te behalen van 220 miljoen euro.
De investeringen in het Base-netwerk zijn nodig, gaf Telenet-topman John Porter toe. “We hebben wel degelijk een goed netwerk gekocht. Voor bellen en sms’en zitten we op hetzelfde niveau of beter dan de anderen in België. Voor 3G en 4G geldt dat ook, maar we hebben problemen met de dekking diep binnenshuis. We zijn daar eerlijk in. Maar we zullen dat verbeteren.”
De upgrade van het Base-netwerk zal beginnen in Vlaanderen, zei Porter. Dat zal nodig zijn omdat Telenet zijn honderdduizenden klanten moet kunnen ontvangen op het Base-netwerk. Nu zitten die nog op het netwerk van Mobistar, dat Telenet nog huurt tot 2017. Maar Porter verzekerde dat de netwerkinvestering uiteindelijk over het hele land gespreid wordt.
“Het is belangrijk dat de klantervaring waar we op mikken dezelfde is over het hele land. We zijn nu immers een nationale speler”, legde de topman uit. “Ook in Brussel en Wallonië zullen we dus masten vernieuwen en bijbouwen. Maar ik moet wel zeggen dat die gewesten het ons niet gemakkelijk maken. De taks op gsm-masten is slecht geïnformeerd beleid, wat ook geldt voor de stralingslimieten in Brussel.”
Dat Telenet een nationale speler wordt, is voor Porter een belangrijk pluspunt bij de Base-overname. “We zijn van plan om in Wallonië meer te doen dan gsm’s verkopen en de klantenrelaties van Base onderhouden”, gaf hij aan. Onder meer op de zakelijke markt en met een convergent aanbod (verschillende vaste en mobiele diensten samen verkopen) ziet hij mogelijkheden. Telenet bekijkt hoe op dat vlak verder kan samengewerkt worden met de Waalse kabelaar Voo.
Uit de kwartaalcijfers van Telenet blijkt nog dat de omzet in de eerste drie maanden 552,5 miljoen euro bedroeg. Netto moest Telenet een verlies slikken van 8,6 miljoen euro, “als gevolg van een verlies op derivaten van 59,3 miljoen euro”. Die derivaten zijn producten waarmee het bedrijf zich indekte tegen renteschommelingen. De cijfers stemmen beleggers niet gelukkig: het aandeel-Telenet duikt ruim 7 procent lager op de beurs. (Belga/WK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier