Telenet immuun voor groeivertraging

Terwijl andere bedrijven zich afvragen waarom hun resultaat verslechtert, is de vraag bij Telenet waarom het zo goed blijft gaan. “Het eerlijke antwoord is: we weten het niet,” klonk Duco Sickinghe bij de voorstelling van opnieuw mooie kwartaalresultaten.

Terwijl andere bedrijven zich afvragen waarom hun resultaat verslechtert, is de vraag bij Telenet waarom het zo goed blijft gaan. “Het eerlijke antwoord is: we weten het niet,” klonk Duco Sickinghe bij de voorstelling van opnieuw mooie kwartaalresultaten.

Traditioneel is het tweede kwartaal moeilijk voor telecomoperatoren. Belgacom bijvoorbeeld bekende in juli dat het de druk van de economische groeivertraging voelt.

Betaaltelevisie en internet

Nu blijkt dat de halfjaaromzet van Telenet jaar-op-jaar nog 8 procent is gestegen tot 492,5 miljoen en de bedrijfswinst zelfs met 12 procent tot 115,7 miljoen. De operationele bedrijfskasstroom-marge (ebitda) kwam in het jongste kwartaal uit op een fenomenale 50,4 procent. De gemiddelde maandelijkse opbrengst per klant steeg in het tweede kwartaal liefst 12 procent, tot 32,6 euro. Uitschieters qua omzetstijging waren betaaltelevisie (+25 procent) en internet (+10 procent).

Telefonie

Zelfs telefonie, elders een teruglopende dienst, steeg in het eerste halfjaar met 6 procent. Wat aantal telefonieabonnees betreft, zit Telenet nu aan 589.000, een stijging met 18 procent in een jaar. Telenet heeft daarmee in België een marktaandeel van 21 procent, meent Duco Sickinghe. Telenet geeft geen cijfers voor zijn eigenlijke actieterrein Vlaanderen.

Telenet Solutions

Ook Telenet Solutions, de activiteiten voor bedrijven, zag zijn omzet met 12 procent groeien, al zegt dat natuurlijk niet meteen iets over de winst. Met de omzet van Hostbasket inbegrepen, groeide Telenet Solutions zelfs met 18 procent. De enige indicatie dat Telenet toch lichtjes onder de economische toestand lijdt, is dat het aantal klanten met goedkopere internetoplossingen lichtjes toenam, van 17 procent in maart 2007 tot 21 procent in juni 2008. “Maar dat heeft er ook mee te maken dat die goedkope producten veel performanter zijn geworden,” merkt financieel directeur Renaat Berckmoes fijntjes op.

Hogere interestbetalingen

De nettowinst kreeg wel een klap van 58 procent doordat de intrestlasten van Telenet met 43 procent procent stegen tot 76,6 miljoen euro. Dat is onder meer een gevolg van de hogere schuldgraad na de uitbetaling van een uitzonderlijk dividend van 656 miljoen euro in november. Netto was de halfjaarwinst van Telenet 49 miljoen euro tegen 117,7 miljoen euro op het halfjaar van 2007. De schuldenlast ligt nu 58 procent hoger dan een jaar terug, maar is alweer relatief gedaald tot onder 4 keer de ebitda (winst voor belastingen, intresten, afschrijvingen en waardeverminderingen). De nettoschuld van Telenet is ongeveer 1,85 miljard euro. Telenet is er in 2007 bij de herfinanciering van zijn schuld – pal voor de kredietcrisis toesloeg – wel in geslaagd van zijn gemiddelde rentevoet ongeveer 10 procent omlaag te krijgen.

Interkabel rond in september

Telenet zal na het derde kwartaal meer uitleg geven over zijn plannen voor mobiele telefonie. Het had eind juni 73.000 gsm-abonnees, waarvoor het de dienst nu inkoopt bij Mobistar. Duco Sickinghe verwacht dat de gemeenten in september al de verkoop van de Interkabel-activiteiten met hun 775.000 Vlaamse kijkers aan Telenet zullen goedkeuren. Telenet zal dan al vanaf oktober de resultaten van Interkabel kunnen consolideren. Dat zal opnieuw een merkelijke stimulans betekenen voor de prestaties van Telenet. Zonder rekening te houden met Interkabel stelde Telenet zijn verwachting qua winstgroei (ebitda) voor 2008 bij van +6-8 procent tot +8-10 procent. “We zijn er nu van overtuigd dat onze eerste prognose voor 2008 toch wel erg conservatief was,” zei financieel directeur Renaat Berckmoes daarover. Telenet houdt het wel nog altijd bij een omzetgroeiverwachting van 5 tot 6 procent.

“Geen plannen om tarieven te verhogen”

Telenet heeft geen concrete plannen om zijn tarieven te verhogen. Dat heeft CEO Duco Sickinghe dinsdag gezegd tijdens de voorstelling van de halfjaarresultaten. Belgacom maakte eerder op de dag bekend dat een aantal tarieven, onder meer gesprekken naar vaste nummers en telefonieabonnementen, vanaf 1 oktober 2008 verhoogd worden. “Telenet heeft op dit moment geen concrete plannen tot eventuele prijsverhogingen”, reageerde Sickinghe. “Maar zoals elk bedrijf houden we de stijging van de kosten onder invloed van de inflatie in de gaten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content