Kristof Van der Stadt
‘Telenet ruilt latrelatie in voor huwelijk met andere partner’
‘Telenet zit al sinds 2006 in een latrelatie met Mobistar, maar die was de afgelopen jaren niet meer van harte’, schrijft Data News-hoofdredacteur Kristof Van der Stadt. ‘En nu kondigt Telenet aan die latrelatie te willen inruilen voor een écht huwelijk, mét een andere partner, Base. Maar in afwachting deelt het wel nog de lakens met de gedumpte.’
Als er één deal is waarvan ik de volledige details wel eens zou willen kennen, dan is het de fameuze MVNO-deal tussen Telenet en Mobistar. U weet wel, die deal die het voor Telenet mogelijk maakt om onder eigen naam mobiele diensten aan te bieden over het netwerk van Mobistar. Sinds februari 2006 loopt die overeenkomst al die in 2012 nog verlengd werd tot 2017.
Voor Telenet bleek die deal een schot in de roos: de King & Kong abonnementen vlogen bij de lancering de deur uit en ondertussen telt het bedrijf zo’n miljoen mobiele klanten. Ere wie ere toe komt: King & Kong hebben de markt voor mobiele data verder opengebroken, nadat Mobile Vikings hen de weg getoond had.
Financieel zit het voor Telenet ook wel snor. In De Tijd lees ik bijvoorbeeld dat Telenet volgens ING een ebitda-marge tussen 20 en 30 procent op mobiel realiseert, terwijl dat bij Mobistar en BASE maar op 23 en 20 procent ligt. Ik vraag me dus af hoe de kleine lettertjes in die MVNO-deal er uit zien. In hoeverre profiteert Mobistar ook écht van dat miljoen klanten die Telenet op het mobiele netwerk plaatst?
En ook: zijn er exit-clausules voorzien in dat fameuze MVNO-contract? Het contract loopt nog tot 2017 en dan is het onherroepelijk gedaan, nu Telenet bekend maakte dat het BASE Company wil overnemen en dus voortaan zijn eigen mobiele infrastructuur zal gebruiken.
Kan een van de partners er alsnog vervroegd uitstappen of zijn ze verplicht het bed te blijven delen voor nog bijna twee jaar?
Ik heb die hele MVNO-constructie altijd al een schizofrene situatie gevonden, en het wordt er nu niet bepaald duidelijker op. “Voorlopig verandert er niets voor de klanten”, lees ik op de Telenet-blog bij monde van Inge Smidts, tot de bevoegde instanties hun goedkeuring gegeven hebben.
Wat ik er niet lees, is dat de relatie met alle bestaande partners wél verandert vanaf vandaag. Want laat ons duidelijk zijn: voor hen is de impact wél groot.
Zoals ik het zie, zitten Telenet en Mobistar al in een soort latrelatie sinds 2006: apart leven en wonen, samenkomen wanneer het noodzakelijk is. Sinds 2012 is dat trouwens eerder een ménage à trois, want ook Tecteo (Voo) maakt sindsdien deel uit van de overeenkomst. De MVNO-deal kreeg toen een landelijk karakter. Voo is nu niét betrokken in de deal met Base.
Ook toen, in 2012, waren er al geruchten dat KPN een verkoop van Base Company overwoog aan… Telenet. Die vlieger ging uiteindelijk niet op, maar je kan je wel afvragen of Telenet die optie als stok achter de deur gebruikt heeft bij de heronderhandelingen van het MVNO-contract.
Telenet ruilt latrelatie in voor huwelijk met andere partner
De afgelopen jaren was die latrelatie niet bepaald van harte meer. Het was het soort relatie waarin de partners meer tot elkaar veroordeeld waren om samen te blijven. Telenet moest de openstelling van de kabel slikken en staat wat ‘fixed access’ betreft eigenlijk lijnrecht tegenover de partner voor het mobiele deel. Schizofreen, toch?
En nu kondigt Telenet aan dat het uiteindelijk die latrelatie toch wil inruilen voor een écht huwelijk, mét een andere partner. Maar in afwachting deelt het wel nog de lakens met de gedumpte latpartner.
Mobistar weet vanaf vandaag dat Telenet zijn miljoen gsm-klanten meeneemt naar een ander netwerk. Mobistar weet dat het jacht zal moeten maken op die klanten. Hoe gaat het dat doen terwijl het aan de andere kant nog verbintenissen heeft met Telenet?
Maar ook omgekeerd: hoe kan Telenet nog tot 2017 in goede verstandhouding samenwerken met een partner die het wandelen gestuurd heeft?
Dus ja, die details van die MVNO-deal zou ik toch wel eens willen kennen.
En nu, what’s next? Alle ogen zijn nu gericht op Mobistar, dat verweesd achter blijft als enige mobiele operator zonder vast netwerk. Jean Marc Harion, ceo van Mobistar, klinkt alvast strijdlustig en grijpt de overname aan om het BIPT verder onder druk te zetten om de groothandelstarieven van de Belgische kabel te (her)bekijken. Mobistar wil via de kabel van Telenet met name televisiediensten en mogelijk op termijn ook vast internet aanbieden. Het lijkt zowat de laatste kans voor Mobistar om een volwaardig gebundeld aanbod met televisie, telefonie en vast en mobiel internet aan te bieden. Of hoe de schizofrene relatie tussen Telenet en Mobistar dan wel zou blijven bestaan.
Tenzij Mobistar de volgende overnameprooi wordt en de consolidatie in ons telecomlandschap zich verder doorzet zoals hier en daar gespeculeerd wordt. De vraag is dan: wie is nog geïnteresseerd? Altice misschien, de Franse groep rond Patrick Drahi die al een aantal keer interesse voor de Belgische telecommarkt getoond heeft. Al weet Drahi natuurlijk ook dat hij sowieso bij Proximus of Telenet zal moeten aankloppen wil hij ook diensten via de vaste lijn aanbieden. Misschien dat Drahi nog wel het meest gelukkig is met de huidige duik van het Mobistar-aandeel?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier