Telenet Solutions voelt crisis niet

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

In de jaarresultaten van Telenet blijft de b2b-afdeling Telenet Solutions pal staan. De omzet klokte 17 procent hoger af.

In de jaarresultaten van Telenet blijft de b2b-afdeling Telenet Solutions pal staan. De omzet klokte 17 procent hoger af.

Ondanks de crisis, ondanks de agressieve concurrentie, hebben de b2b-diensten van Telenet in 2008 een erg mooie groei opgetekend. De omzet steeg met 17 procent tot 102,2 miljoen euro. Een kleine 40 procent van de groei is afkomstig uit de overname van hostingbedrijf Hostbasket. De rest is te danken aan de sterke verkoop in de segmenten carrier en data. Telenet-ceo Duco Sickinghe blijft ondanks zijn tevredenheid voorzichtig over de resultaten van Telenet Solutions in de nabije toekomst, gezien de “prijsgevoeligheid” van die business.

In totaal rondde Telenet overigens voor het eerst de kaap van de 1 miljard euro omzet (1,018 miljard euro), ruim 9 procent hoger dan vorig jaar. De bedrijfswinst bedroeg 238,7 miljoen euro, 16 procent meer dan vorig jaar. De EBITDA groeide met 13,8 procent tot 505,6 miljoen euro. Zonder de verliezen op derivaten klokte de nettowinst af op 17,8 miljoen euro. Worden die meegerekend dan bedroeg het nettoverlies 15,2 miljoen euro.

De vernieuwingen aan het netwerk van Telenet, bekend als ‘Mach 3’, zijn nog volop aan de gang. De modulatie-upgrade (van 64 Qam naar 256 Qam) is afgerond en levert 33 procent extra capaciteit op. De upgrade van het netwerk naar 600 Mhz is volop aan de gang.

Van 2009 tot 2018 loopt voorts het ‘Pulsar’-project, waarbij de optische knooppunten in het Telenet-netwerk worden gesplitst. Daardoor zou het netwerk van 2000 aansluitingen per node naar 500 aansluitingen per node moeten gaan. Ook zijn de eerste tests gedaan met de Eurodocsis 3.0-standaard. Dat alles moet natuurlijk leiden tot veel hogere snelheden. In eerdere berichten werd al gewag gemaakt maakt van tot 100 Mbps downstream.

De investeringen in Mach 3 en Pulsar (gecombineerd met de grotere footprint van Telenet) zijn in 2009 goed voor 185 miljoen euro. Daarbovenop komen nog 25 miljoen euro aan investeringen voor de upgrade van het Interkabel-netwerk.

Rond de vernieuwde, uitgebreide ‘full mvno’-overeenkomst met Mobistar was wat verwarring ontstaan. Zo gingen geruchten op dat Telenet niet meer geïnteresseerd zou zijn in de vierde 3G-licentie, die in de nabije toekomst zou moeten geveild worden. Sickinghe maakt duidelijk dat “de belangstelling blijft bestaan”, maar dat dat toch moet gezien worden als een langetermijnproject. “Indien we effectief 3G-spectrum aankopen, hebben we nog 3 jaar nodig om effectief een netwerk uit te rollen.” Het zou dan natuurlijk gaan over zware investeringen.

Voorlopig dus enkel een investering in een eigen mobiele switch. “Zo kunnen de sim-kaarten van klanten blijven ‘leven’ bij Telenet”, aldus Sickinghe. “Dat zorgt voor een makkelijkere integratie in onze andere producten. Het biedt ook voordelen op vlak van flexibiliteit, enerzijds naar prijzen, anderzijds naar terminatietarieven.” De investering in een dergelijk technologisch platform, en de integratie in de eigen it, schat Telenet op 20 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content