Telenet wil dat BIPT bemiddelt rond 3G

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

“Als de regulator echt een vierde mobiele speler in ons land wilt, dan zal daar toch het nodige kader voor gecreëerd moeten worden.” Met die woorden maakt Telenet-communicatieverantwoordelijke Vincent Bruyneel duidelijk dat het Mechelse kabelbedrijf zeker niet zinnens is om zelf een 3G-netwerk aan te leggen. Nochtans is het bedrijf verplicht om vanaf midden januari 2013 een commerciële 3G-dienst aan te bieden die gebruik maakt van de frequenties die het vorig jaar in handen kreeg. Die deadline van januari lijkt geen probleem – in principe volstaat één antenne en één basisstation al.

“Als de regulator echt een vierde mobiele speler in ons land wilt, dan zal daar toch het nodige kader voor gecreëerd moeten worden.” Met die woorden maakt Telenet-communicatieverantwoordelijke Vincent Bruyneel duidelijk dat het Mechelse kabelbedrijf zeker niet zinnens is om zelf een 3G-netwerk aan te leggen. Nochtans is het bedrijf verplicht om vanaf midden januari 2013 een commerciële 3G-dienst aan te bieden die gebruik maakt van de frequenties die het vorig jaar in handen kreeg.

Die deadline van januari lijkt geen probleem – in principe volstaat één antenne en één basisstation al. Tegen midden juli 2014 moet ‘Telenet Tecteo Bidco’ – het samenwerkingsverband tussen Telenet en de Waalse evenknie Voo – echter al minstens 30 procent van de bevolking dekken. Anders gezegd: 1 op de 3 Belgen moet tegen dan gebruik kunnen maken van de nieuwe 3G-frequenties. “We hebben altijd tegen de regulatoren gezegd dat we voor de vierde 3G-licentie wilden gaan, maar dat het zelf uitbouwen van een volledig nieuw netwerk met eigen zendmasten voor ons niet mogelijk is. Dat is economisch gewoon niet haalbaar”, zegt Vincent Bruyneel.

Weinig appetijt rond sitesharing Meteen na het winnen van de veiling – Telenet en Tecteo (Voo) betaalden samen 71,5 miljoen euro waarbij Voo voor een vierde participeert – ging het consortium daarom rond de tafel zitten met andere mobiele operatoren om tot overeenkomsten te komen rond het structureel delen van zendmasten en zelfs het radionetwerk (sitesharing en RAN-sharing). “Het delen van mobiele infrastructuur in België is toegestaan zolang de operatoren commercieel en technisch onafhankelijk blijven”, bevestigt BIPT-woordvoerder Dirk Appelmans. Een samenwerking met aartsrivaal Belgacom leek daarbij meteen uitgesloten, maar ook Mobistar en Base waren niet meteen happig op zo’n akkoord.

“Er was niet veel appetijt bij Mobistar rond zo’n sitesharing. De gesprekken daaromtrent zijn afgesprongen”, weet Bruyneel. Die appetijt was er plotseling wel toen de vernieuwing van het bestaande MVNO-contract ter sprake kwam: quick wins voor Mobistar en een bittere noodzaak voor Telenet, zo lijkt het wel. Of hoe beide telco’s nog een verlengstuk breien aan hun verstandshuwelijk.

Ondertussen kijkt Telenet uitdrukkelijk naar de regulatoren. “Wij verwachten toch van hen dat ze een grotere faciliterende rol gaan spelen. Zij kunnen bijvoorbeeld intermediëren om de gesprekken rond structurele sitesharing weer op gang te trekken”, zegt de communicatieverantwoordelijke van Telenet. “Het BIPT kan helpen om tot een model te komen dat voor beide partijen goed is.” Zonder al te veel in de kaarten te laten kijken, zegt Telenet overigens wel dat er nog een aantal andere opties zijn. “Ook femtocellen bekijken we bijvoorbeeld”, zegt Bruyneel. Met femtocell-technologie kan een operator het aantal 3G-zendmasten beperken door 3G-functionaliteit in te bouwen in de thuisapparatuur bij de klant.

‘Telenet kan wel 4G aanbieden’ Tot 2017 zal Telenet dus in ieder geval het Mobistar-netwerk blijven gebruiken voor 3G – en in latere instantie ook voor 4G. Telenet en Voo brachten geen bod uit voor een eigen 4G-licentie. Toch zijn eigen 4G-diensten voor Telenet en Voo niet uitgesloten.

In 2015 gaat het BIPT immers het bestaande spectrum (deels) herbekijken. Op datzelfde moment komt ook 2G-spectrum vrij in de 900 en 1800 MHz-frequentieband. Telenet en Voo betalen daar 31,5 miljoen euro voor. “Belangrijk is dat de 2G-licentie technologieonafhankelijk is. Dus via dat spectrum kunnen we indien we dat zouden willen ook LTE/4G-diensten aanbieden”, aldus Bruyneel.

En of een overname van Base overwogen wordt? “Op dit moment is er nog geen ‘dossier Base’. Van zodra JPMorgan het dossier opgesteld heeft, kunnen we dat pas bekijken”, herhaalt Bruyneel het Telenet-statement daarrond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content