TenForce bouwt ‘Google voor Web 3.0’

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Belgische integrator TenForce werkt mee aan een nieuw onderzoeksproject van de Europese Commissie rond de exploitatie van informatie op web 3.0. “Het is de bedoeling om een soort van ‘Google’ te ontwikkelen waarmee je getagde informatie toegankelijk en opvraagbaar maakt”, zegt medeoprichter Bastiaan Deblieck van TenForce. Het project (waar 6,45 miljoen euro voor is vrijgemaakt in het kader van FP 7) loopt over vier jaar en wordt in goede banen geleid door de Universiteit van Leipzig.

De Belgische integrator TenForce werkt mee aan een nieuw onderzoeksproject van de Europese Commissie rond de exploitatie van informatie op web 3.0 (ook wel ‘dataweb’ genoemd).

“Het is de bedoeling om een soort van ‘Google’ te ontwikkelen waarmee je getagde informatie toegankelijk en opvraagbaar maakt”, zegt medeoprichter Bastiaan Deblieck van TenForce.

Het project (waar 6,45 miljoen euro voor is vrijgemaakt in het kader van FP 7) loopt over vier jaar en wordt in goede banen geleid door de Universiteit van Leipzig. Die universiteit is samen met de Vrije Universiteit van Berlijn verantwoordelijk voor DBpedia, een alternatief voor Wikipedia waarop dezelfde informatie gestructureerd en getagd is met behulp van RDF-triples (Resource Description Framework of RDF is de belangrijkste semantische taal voor het definiëren en taggen van data).

“De Commissie begint stilaan te beseffen hoe belangrijk het is om haar data te taggen en machine readable te maken, opdat derden gemakkelijker toegang zouden kunnen krijgen tot de informatie”, aldus nog Deblieck. “De taak van het consortium bestaat er nu in een indexeringsmachine te ontwikkelen waarmee de getagde datasets bevraagd en gecombineerd kunnen worden. Momenteel is daar nog geen werkbare industriële software voor beschikbaar.”

Naast het ontwikkelen van een indexeringsmachine, is het ook de bedoeling de laatste barrières weg te nemen tussen dataleveranciers en gebruikers. “Zo moeten er nog oplossingen gevonden worden rond betrouwbaarheid. De technologie moet zo gebouwd worden dat eindgebruikers er van op aan kunnen dat informatie steeds van bij de juiste bron komt.”

“Sommige partijen willen een vergoeding voor het gebruik van de data die ze beschikbaar stellen”, klink het nog. “Die data moet dus traceerbaar zijn, zodanig dat je betaald kan worden telkens je informatie ergens opduikt.”

Informatie omzetten naar data die gelezen kan worden door computers, en die data vervolgens exploiteerbaar maken voor bedrijven en particulieren, wordt the next big thing op het internet.

De website van de BBC is al helemaal mee. Sommige onderdelen van die site zijn ook in RDF-formaat beschikbaar. De data bevat betekenis en structuur, en kan dus gelezen, geïnterpreteerd en hergebruikt worden door externe applicaties.

http://lod2.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content