Testproject virtuele desktops op komst bij Provincie Antwerpen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

In 2012 start de ict-dienst van de provincie Antwerpen met een testproject waarbij het gebruik van virtuele desktops onder de loep wordt genomen.

In 2012 start de ict-dienst van de provincie Antwerpen met een testproject waarbij het gebruik van virtuele desktops onder de loep wordt genomen.

Vorig jaar gunde de provincie Antwerpen een raamcontract voor de levering van hardware aan Dell, goed voor een geraamde 2,1 miljoen euro over 3 jaar. Binnen dat contract werd echter ook gevraagd om thin clients aan te bieden. Daarnaar gepolst gaf Paul Van Wesenbeeck, directeur ict van de provincie Antwerpen, aan dat hij dat concept (thin clients, desktopvirtualisatie, kortweg ‘vdi’) al enige tijd besnuffelde.

“Doel is dat gebruikers vanuit hun locatie via een internetconnectie toegang krijgen tot de nodige applicaties en data”, klonk het toen. “Voor webapplicaties is dat al mogelijk, maar de provincie Antwerpen maakt ook nog gebruik van een aantal client-servertoepassingen en sommige toepassingen met een webinterfacesausje zijn bij gebrek aan de nodige bandbreedte niet altijd geschikt om op een klassieke manier over het internet te gebruiken.” Ook past desktopvirtualisatie in de ideeën van ‘de nieuwe werkplek’ die de provincie Antwerpen wil doorvoeren, klonk het toen. “Zo denken we aan profielenbeheer, al dan niet ‘roaming profiles’, enzovoort.”

Vandaag bevestigt Van Wesenbeeck dat er effectief een vdi-testproject op stapel staat voor 2012. “Er is een duidelijk engagement van onze organisatie om te investeren in mobiliteit en flexibiliteit, waaronder bijvoorbeeld ook het project thuiswerken valt. Ook worden de plannen concreter om in het nieuwe Provinciehuis (de werken daaraan zouden medio 2013 moeten starten, nvdr) op middenlange termijn flexdesks uit te rusten voor de meeste medewerkers.”

De keuze van backendtechnologie – VMware VDI of Citrix XenApp – ligt nog open. Een en ander hangt uiteraard af van de resultaten van het testproject zelf. “Kennis van vdi is bij ons al aanwezig: de lesklokalen werden al enkele jaren geleden uitgerust met thin clients met een vdi-desktop in het datacenter. Met Citrix hebben we wel wat minder ervaring.”

Intussen wordt een ander project, namelijk dat om te upgraden naar Windows 7 (inclusief Office-upgrade), ook gebruikt om Windows-profielen en een honderdtal applicaties op een efficiënte manier centraal te beheren. De applicaties zullen worden gevirtualiseerd met Microsoft App-V. “Op die manier is de client-omgeving al grotendeels klaar voor de stap naar mobiliteit en flexibiliteit”, aldus nog Van Wesenbeeck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content