The decade when enterprise software died

Hadden we al iets geschreven over cloud computing? Wolken zijn nochtans alomtegenwoordig in Hannover, letterlijk en figuurlijk.

Hadden we al iets geschreven over cloud computing? Wolken zijn nochtans alomtegenwoordig in Hannover, letterlijk en figuurlijk.

Waar cto Werner Vogels van Amazon.com gisteren nog op overtuigende wijze een lans brak voor de cloud, klonk het verhaal bij voorzitter Steve Garnett van de Europese divisie van Salesforce.com, een beetje ‘over the top’, op het grappige af zelfs.

Misschien was het daarom dat hij zijn keynote startte met de boodschap dat de aanwezigen geen aandelen van Salesforce.com mochten kopen op basis van zijn uiteenzetting alleen.

“Cloud wordt de olie-industrie van het volgende decennium”, aldus Gartnett. “Traditionele bedrijfssoftware is ten dode opgeschreven.” Om dat te illustreren, verspreidde Salesforce.com een badge op CeBIT met een verbodsteken waarin het woord ‘software’ was doorstreept.

“Gartner stelt dat 8 op de 10 dollar die naar IT gaat, dood geld is”, ging de man verder. “De huidige systemen zijn veel te complex en veel te duur. Hun bijdrage aan de business is zo goed als nihil. Vandaag spelen alle innovaties zich af in de cloud. Een shift die belangrijker is dan de shift van mainframe naar client/server. Intussen zijn er meer dan 140.000 applicaties beschikbaar in de wolk, voor alle mogelijke domeinen, in alle mogelijke sectoren.”

Salesforce.com biedt zelf, naast crm software, ook cloud infrastructuur aan voor businessapplicaties. “We hebben altijd als vertrekpunt genomen dat businessapps even handig moeten zijn als Amazon en Google”, aldus nog de topman. “Dan heb je geen dure SAP of Oracle opleidingen meer nodig, want iedereen zit tegenwoordig de hele dag op het web.”

In één adem hekelde Gartnett het feit dat iedereen zichzelf vandaag een cloud-vendor noemt. “Kijk je wat dieper, dan merk je dat het tegendeel waar is. Cloud computing is echt wel iets anders dan outsourcing. Traditionele softwarebedrijven hebben niet de neiging om de switch te maken, omdat ze daarvoor een hele nieuwe architectuur op poten moeten zetten.”

“Bovendien krijgen cloudbedrijven enkel betaald voor de diensten die ze leveren. Zo werken de traditionele softwareboeren niet”, klonk het nog. “Het is moeilijk om over te schakelen op maandelijkse betalingen als je Wall Street als criterium neemt.”

Dat de man vol is van de wolk, lijkt logisch. Salesforce.com werd pas opgericht in 1999, en kan tien jaar later al claimen dat het één vijfde van de waarde van SAP vertegenwoordigt. Sinds de beursgang in 2004, steeg het aandeel van 15 dollar tot zowat 70 dollar.

Zijn boodschap dat steeds meer bedrijven een deel van hun businesstoepassingen verhuizen naar de cloud, klopt ook. En het zijn niet van de kleinsten, denk maar aan Siemens, Dell, Orange, Carglass, tot zelfs ons eigenste BNP Paribas Fortis.

Op de klassieke vraag naar veiligheid had Gartnett een wel heel gevat antwoord klaar: “Symantec is het grootste securitybedrijf ter wereld. Zij hebben intussen al hun data overgezet op onze servers. Is dat duidelijk genoeg?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content