Tien jaar Twitter: de tien meest iconische tweets

© .

Precies tien jaar geleden werd de eerste tweet ooit verzonden door mede-oprichter Jack Dorsey. De invloed van de sociaalnetwerksite zou pas jaren later duidelijk zijn. Zo veranderden tweets de berichtgeving van de media en gaven ze een stem aan mensen die voordien het zwijgen werden opgelegd. Dit zijn de tien meest iconische tweets van de afgelopen tien jaar.

Arrestatie James Buck in Egypte

De Amerikaanse universiteitsstudent James Buck maakte het potentieel van Twitter duidelijk met de erg korte tweet ‘ Arrested’. Toen de student in 2008 gearresteerd werd door Egyptische autoriteiten tijdens een betoging tegen de regering kon Buck zijn arrestatie nog snel melden op de sociaalnetwerksite. Al snel schaarden vele gebruikers zich achter de student waardoor de regering genoodzaakt was de jongen vrij te laten. Buck wordt sindsdien nog altijd de toegang tot het land ontzegd.

Water op Mars

Een glorieuze dag voor vele ruimtefanaten: de Marsrover Phoenix vindt de eerste tekenen van water op Mars in 2008. Ruimteorganisatie NASA had voordien een Twitteraccount aangemaakt om mensen op de hoogte te houden van de vondsten op de Rode Planeet. Aan de tweet te zien, waren de medewerkers in extase om het nieuws te delen met de buitenwereld. Het nieuws werd een maand later geconfirmeerd door NASA.

Eerste tweet vanuit de ruimte

Zowel een primeur in de ruimtevaart als op Twitter: de eerste tweet vanuit de ruimte. De NASA-astronaut Mike Massimino tweette in 2009 hoe zijn lancering was verlopen en dat hij enorm uitkeek naar zijn ruimtemissie. Massimino had geen internetverbinding in de ruimte, maar contacteerde het controlecentrum om in zijn naam te posten. Sinds 2010 kunnen astronauten wel zelfstandig het internet gebruiken via een laptop verbonden met een computer op aarde.

Vliegtuigcrash in de Hudsonrivier

In 2009 ging Twitter, meer bepaald de Lets-Amerikaanse Janis Krums, lopen met de primeur rond de vliegtuigcrash in de Hudsonrivier van New York. De man vertrok richting New Jersey op een ferry wanneer er plots een crash voor zijn neus plaatsvond. Krums deelde uit ongeloof de foto met zijn vrienden op Twitter. Niet lang erna werd hij door vele nieuwsdiensten gecontacteerd om zijn beeldmateriaal af te staan voor de live verslaggeving.

Het begin van de Arabische Lente

De Egyptische internetactivist Wael Ghonim fungeerde als een soort van voorbode van de Arabische Lente in 2011. De man waarschuwde al bij het begin van de opstanden in Egypte dat de regering van Mubarak waarschijnlijk de mensenrechten ging schenden. Sociale media speelden een belangrijke rol bij de Arabische Lente. Via deze weg konden inwoners de erbarmelijke situatie in eigen land tonen aan de buitenwereld. De periode krijgt zelfs de bijnaam Twitterrevolutie of Facebookrevolutie. Ghonim werd door TIME Magazine toegevoegd aan de lijst van 100 meest invloedrijke mensen van 2011.

Inval bij Osama Bin Laden

Zonder het zelf te weten, tweette de Pakistaan Sohaib Athar in 2011 over de Amerikaanse inval bij de schuilplaats van de internationaal gezochte terrorist Osama Bin Laden. Hij liet andere gebruikers weten dat er een laagvliegende helikopter boven zijn huis was. Pas negen uur later had Athar door dat het om een geheime operatie ging van de Amerikaanse Navy SEALs. Hij grapte nog over het feit dat hij nu mogelijk in de gaten werd gehouden door de CIA.

Verlenging ambtstermijn Obama

Slecht enkele minuten na de uitslagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2012 maakte Barack Obama zijn overwinning bekend op Twitter. Met het opschrift ‘four more years’ en een foto van het presidentskoppel kon de tweet toen rekenen op meer dan 500 duizend retweets. Obama zond toen de meest populaire tweet ooit uit op de sociaalnetwerksite. Ondertussen heeft Harry Styles van One Direction dat record in handen.

Eerste tweet door een paus

Zes jaar na de oprichting van Twitter besloot ook het Vaticaan een officiële account aan te maken. Eind 2012 sprak Benedictus XVI als eerste paus de gebruikers toe via de sociaalnetwerksite. Tijdens deze periode werd de account niet actief gebruikt, maar met de komst van paus Franciscus werd de pagina steeds vaker gezien als een belangrijke spreekbuis voor het geloof. Bijna dagelijks maakt het Vaticaan dezer dagen er gebruik van. Iets wat ongezien was voor de komst van Twitter.

Aanslagen Boston

De snelheid van de sociaalnetwerksite werd meermaals bewezen in het verleden. Twitter droeg ook enorm bij aan de berichtgeving en het onderzoek omtrent de twee bomaanslagen tijdens de marathon in Boston in 2013. Nieuwsinstanties pikten razendsnel het nieuws op door tweets vooraleer ze hun eigen journalisten ter plaatse konden sturen. Bovendien werden alle gedeelde foto’s opgevraagd door de politie, wat uiteindelijk zorgde voor de snelle identificatie van de Tsjetsjeense broers Dzhokhar en Tamerlan Tsarnaev.

Oscar-selfie door Ellen Degeneres

Tijdens de 86ste Oscaruitreiking in 2014 liet de Amerikaanse presentatrice Ellen DeGeneres de Twittersphere crashen door een selfie met verscheidene Hollywoodsterren. Zo zijn onder andere Bradley Cooper, Brad Pitt, Meryl Streep en Kevin Spacey te zien op de foto. Nog altijd wordt er getwijfeld over de spontaniteit van de selfie aangezien de foto werd genomen met een Samsung smartphone en het bedrijf toevallig sponsor is van de awardshow. De tweet werd tijdens de Oscars meer dan 255 duizend keer gedeeld per minuut.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content