Tien technologieën die de ict-wereld zullen veranderen

Gartner presenteert de 10 meest ‘disruptive’ technologieën: 10 technologieën die het “it-landschap de komende vijf jaar zullen vormgeven”. Zo voorspelt het onderzoeksbureau dat 80 procent van de bedrijfsapplicaties in 2010 uit web mashups zal bestaan.

Gartner presenteert de 10 meest ‘disruptive’ technologieën: 10 technologieën die het “it-landschap de komende vijf jaar zullen vormgeven”. Zo voorspelt het onderzoeksbureau dat 80 procent van de bedrijfsapplicaties in 2010 uit web mashups zal bestaan.

Gartner-analist David Cearley presenteerde op de Gartner Emerging Trends-conferentie in Melbourne de tien meest ‘disruptive’ technologieën. Dat zijn volgens Gartner technologieën “die een belangrijke verandering bewerkstelligen in de gebruikelijke manier om dingen te doen, inclusief businessmodellen en -processen, winststromen, industriedynamiek en consumentengedrag.”

1. Multicore en hybride processorenCearley: “Multicore-processoren vergroten de mogelijkheden van software, maar single-threaded applicaties halen daar geen voordeel uit.” Ondernemingen moeten daarom “applicaties identificeren die aangepast moeten worden om te voldoen aan service-level eisen in het multicore-tijdperk”.

2. Virtualisatie en ‘fabric computing’De ‘fabric based server van de toekomst’ werd eerder door Gartner omschreven als een server die geheugen, processoren en I/O-kaarten hercombineert, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. “Er kan bijvoorbeeld een grote server worden gecreëerd door 32 processoren en een aantal geheugenmodules te combineren, die zich samen zo over de ‘fabric’ (infrastructuur) ontfermen dat ze voor een besturingssysteem lijken op één enkele vaste server.”

3. Sociale netwerken en sociale softwareCearley: “De toegevoegde waarde (van sociale software) voor bedrijven is dat je er op één punt feedback mee kunt verzamelen die een collectieve houding weerspiegelt. Dat kan helpen bij het vormgeven van de strategie van een bedrijf.”

4. Web mashupsGartner voorspelt dat web mashups in 2010 het dominante model zullen zijn voor de creatie van bedrijfsapplicaties: 80 procent van de bedrijfsapplicaties zal dan uit web mashups bestaan. Cearley: “Omdat mashups snel en gemakkelijk gecreëerd kunnen worden, bieden ze mogelijkheden voor een nieuwe klasse van kortetermijn- of wegwerpapplicaties die normaal ontwikkelingsbudget zouden opslokken. Je hebt dan ook de mogelijkheid om informatie binnen één dashboard te combineren of deze te visualiseren door gebruik te maken van geolocatie of kaartsoftware.”

5. Nieuwe user interfacesVolgens Gartner verandert de user interface dramatisch de komende vijf jaar, door de verdere ontwikkeling van onder andere digitaal papier, hologrammen en sensoren. Omdat versnellingsmeters (die hun positie en beweging kunnen meten) in 2010 volgens Gartner minder dan een dollar zullen kosten, voorspelt Cearly dat zakenpartners tegen die tijd visitekaartjes uitwisselen door elkaar een hand te geven.

6. Cloud computing en cloud platformenHet delen van rekencapaciteit door een groep gebruikers via een grid (een heterogeen geografisch verspreid ad-hoc netwerk) van ‘cloud servers’

7. Ubiquitous computing’Alomtegenwoordige’ computerintelligentie, door het verwerken van sensoren en interfaces in de omgeving

8. Contextual computingSoftware die zich aanpast aan de situatie waarin de gebruiker zich bevindt.

9. Augmented realityHet verdiepen van de werkelijkheid via een user interface die zintuiglijke waarnemingen van extra informatie voorziet door er computergegenereerde data overheen te projecteren. Een voorbeeld: een bril die objecten in het blikveld van extra informatie voorziet (‘retinal displays’ genaamd).

10. SemantiekBetekenisleer is belangrijk voor het begrijpen en construeren van natuurlijke taal door een computer.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content