Tim Cook ziet toekomst in medische functies en cruciale rol voor Apple Watch

Apple-CEO Tim Cook. © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

CEO Tim Cook denkt dat Apple in de toekomst zich steeds meer zal gaan focussen op medische functies. De Apple Watch zal daar een cruciale functie bij gaan spelen als meetinstrument van wat er zich in het lichaam afspeelt.

Tim Cook deed deze uitspraken tijdens het Startup Fest Europa, dat vandaag start in Amsterdam. De smartwatch zal gaan fungeren als een computer in de auto. ‘Ik zie het als de heilige graal van het monitoren van het lichaam. Nu is nog niet alles technisch mogelijk. Maar in de toekomst zullen we ons afvragen hoe we ooit zonder zo’n horloge hebben gekund. Bij een auto zie je soms een lampje branden, omdat je de olie moet checken. Je wagen geeft aan dat je iets moet doen. Nu doen we dat bij ons lichaam voornamelijk met ons hoofd, maar die kan niet alles waarnemen. Soms weten we zelfs niet dat er iets is, omdat er een symptoom ontbreekt.’ Cook denkt dat de Apple Watch er – in samenwerking met andere apparaten – voor kan zorgen dat het leven verlengd kan worden en de levenskwaliteit erdoor vergroot kan worden.

Apps staan nog in de kinderschoenen

Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes ondervroeg Cook tijdens bij de opening van het Startup Fest. Op de vraag wat hij van de huidige apps vindt, antwoordde hij dat ze zich nog altijd in een vroeg stadium bevinden. ‘Ze bevinden zich vooral nog in het consumentensegment en er is nog een lange weg te gaan.’ Ook hier liggen de mogelijkheden open voor de gezondheidssector denkt Cook, maar ook zakelijke apps ontbreken veelal nog.

Kroes vroeg zich als voormalig eurocommissaris van mededinging af waarom Apple de telecomoperatoren er niet als middle man uitsnijdt. Apple zoekt nu veelal de samenwerking op met lokale operatoren bij nieuwe toestellen, wat de consument volgens Kroes niet altijd goed doet. ‘We zijn vooral gefocust op het maken van een apparaat, niet op een netwerk – daar weten we minder van. Daarbij is het moeilijk om een wereldwijde operator te zijn.’

Apple vs FBI

Een paar maanden geleden domineerde Apple het nieuws door het openlijke gevecht met de FBI. De inlichtingendienst wilde dat Apple de iPhone 5C van een van de schutters bij San Bernardino open zou leggen, maar Apple weigerde mee te werken. Dit kwam het techbedrijf op veel lof, maar ook op kritiek te staan. Cook vertelde daarom waarom encryptie zo belangrijk is voor het bedrijf.

‘Ik vind dat bedrijven waarden moeten hebben. Ze zijn gemaakt door mensen en moeten net als de mens een ziel hebben. We kunnen niet aan alles werken, maar Apple focust zich op klimaat, onderwijs, mensenrechten en op privacy – want dat is ook een fundamenteel mensenrecht.’ Volgens Cook werden er na San Bernardino meerdere geplette telefoons gevonden van de schutters. Hier kon niets meer mee gedaan worden, maar een iPhone 5C was nog wel heel. ‘We hebben daarbij meegewerkt met de FBI. We hebben de backup van de iCloud doorgegeven en metadata voorzien, maar de FBI wilde dat we verder gingen.’ De FBI wilde dat Apple een programma zou maken dat de beveiliging zou omzeilen, waardoor alles op de telefoon toegankelijk was. ‘Maar sommige dingen die technologie kan doen, moet je niet maken en dit was er een van. Als je dat maakt kan het ook op een slechte manier gebruikt worden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content