Twee miljard van Apple voor Sharp?

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Het lijkt erop dat Apple zijn noodlijdende leverancier Sharp twee miljard dollar heeft toegestopt in het voorbije boekjaar.

Het lijkt erop dat Apple zijn noodlijdende leverancier Sharp twee miljard dollar heeft toegestopt in het voorbije boekjaar.

Volgens Horace Dediu, een analist bij Asymco, kan op basis van Apple’s jaarverslag worden geconcludeerd dat het Amerikaans bedrijf zijn Japanse leverancier van beeldschermen voor de iPhone5, twee miljard dollar heeft bezorgd. Op die wijze zou Apple zich ervan verzekeren dat de leveringen door Sharp niet bruusk zouden stoppen door een faling. In dat geval zouden immers de productie-eenheden kunnen worden verkocht, allicht zonder de contracten met Apple te respecteren. En nu al heeft Apple het moeilijk om de stroom onderdelen op peil te houden of aan te zwengelen, om te voldoen aan de vraag naar de nieuwe iPhone.

Dediu wijst erop dat Apple’s kapitaalinvesteringen in het voorbije boekjaar (tot eind september 2012) met 10,3 miljard dollar uiteindelijk 2,3 miljard dollar hoger lagen dan voorspeld in het voorgaande jaarrapport. En dat zonder een overeenkomstig spoor in de cashuitgaven. Volgens Dediu wijst dit erop dat Apple laat in het boekjaar (vierde kwartaal) voor een bedrag van zowat twee miljard dollar een productielijn van beeldschermen van Sharp in de eigen boeken heeft ingebracht en hiervoor heeft betaald met behulp van een voorafbetaling van componenten. De financiële positie van Sharp is in het voorbije jaar sterk verslechterd, zozeer dat zelfs voor het voortbestaan van het bedrijf wordt gevreesd.

Apple verzekert zich zo niet alleen van een ononderbroken stroom van beeldschermen, maar behoudt zo ook een keuze aan toeleveranciers, nu het de banden met – ondertussen aartsrivaal – Samsung afbouwt.

Overigens heeft Apple nog wel andere katten te geselen bij de productie van de iPhone, want die lijkt echt wel moeilijk te assembleren. De vraag kan moeilijk worden bijgehouden, want “het is niet makkelijk de iPhones te bouwen,” aldus Foxconn voorzitter Terry Gou. Om het toestel zo slank en dun mogelijk te houden, hebben de ontwerpers blijkbaar uiterst zorgvuldig de componenten gekozen en bij elkaar geplaatst. Met een opmerkelijk resultaat, maar dus geen schoolvoorbeeld van ‘design for manufacturability’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content