UAntwerpen en VUB kunnen software sneller testen

. © .
Pieterjan Van Leemputten

Twee universiteiten hebben een tool ontwikkeld waarmee code veel sneller kan worden gecontroleerd op fouten. Vooral in Java-toepassingen moet dat tot meer efficiëntie leiden.

Bij Amazon wordt gemiddeld 11,6 seconden een stukje nieuwe software toegevoegd stellen de onderzoekers. Maar het testen van software blijft een tijdsintensief proces. Door enkel te focussen op het deel dat verandert hoopt men sneller, maar op lange termijn even grondig, fouten te kunnen achterhalen.

“We hebben een tool in de cyclus van de programmeeromgeving die de veranderingen bijhoudt”, legt Professor dokter Serge Demeyer van UAntwerpen uit aan onze redactie. “Daardoor moet je bij het testen maar een klein deel analyseren.”

De tool heeft nog wel zijn zwakke plekken, zo kijkt ze naar verandering in de code, maar niet naar de data waarmee ze interageert. Dat maakt dat ze bijvoorbeeld minder geschikt is voor toepassingen in Cobol of software van pakweg banken en verzekeraars. Maar dan weer wel voor app-development of embedded systems. “Momenteel dient het vooral voor Java-programma’s en specifiek degene die veel code gebruiken. We hebben het onder meer toegepast bij Agfa Healthcare in algoritmes voor beeldverwerking en daar werkt het uitstekend.”

Professor Demeyer ziet de nieuwe methode niet als vervanging van een grondige testcyclus, maar wel als een toegevoegde waarde die het ontwikkelproces kan versnellen. “Vandaag lopen zo’n testen ‘s nachts en weet je ‘s pas morgens of er iets is misgelopen. Met deze softwareanalyse wordt de aangepaste code meteen gecontroleerd en kan je aanpassingen meteen doorvoeren vooraleer je ze ‘s nachts in zijn volledigheid laat controleren.” Volgens professor Demeyer detecteert de nieuwe softwareanalyse zo al ongeveer negentig procent van de fouten die anders pas de dag nadien worden ontdekt.

Voor de toepassing kijken de onderzoekers vooral naar teams waar nieuwe mensen terechtkomen. “Ervaren teamleden weten vaak welke tests ze moeten laten lopen om potentiële wolfijzers in hun code te ontdekken. Maar wie nieuw is in het developersteam kan zo vlot op kruissnelheid ontwikkelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content