Uber maakt het mogelijk om te switchen tussen persoonlijk en zakelijk profiel

Uber in Hongkong © REUTERS
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Voortaan kunnen gebruikers van Uber switchen tussen hun privé-account en een profiel voor zakelijk gebruik. ‘Per ongeluk’ een ritje aanrekenen aan je werkgever, behoort zo tot het verleden

Uber heeft aan de vooravond van het Dreamforce-event van Salesforce in San Francisco een kleine nieuwigheid aangekondigd die het gemakkelijker maakt privégebruik en zakelijk gebruik van elkaar te onderscheiden.

Dat is nodig, want sinds de alternatieve vervoersdienst een jaar geleden in de zakelijke markt stapte met Uber for Business, was het niet altijd even duidelijk wanneer gebruikers ritjes aan de werkgever konden aanrekenen en wanneer niet. De vrees groeide bij heel wat gebruikers dat ze het zouden mogen gaan uitleggen wanneer ze ritjes voor persoonlijk gebruik zouden aanrekenen aan hun werkgever.

Met de introductie van ‘business profiles’ wil Uber hier iets aan doen. Met één klik kunnen gebruikers voortaan switchen tussen hun eigen account en het profiel gelinkt aan de rekening van hun werkgever. Zo wordt het perfect mogelijk om zakelijk en privégebruik van elkaar te onderscheiden, zodat er geen discussies meer nodig zijn.

De nieuwe feature gaat deze week heel wat aandacht krijgen op Dreamforce, en zal volgens product developer Greg Greiner in alle markten worden uitgerold waar Uber for Business al gebruikt wordt.

Intussen zouden die zakelijke Uber-ritten trouwens al goed zijn voor 40 procent van het totale aantal, en zou de Uber for Business-afdeling één van de onbetwiste groeipolen zijn voor het bedrijf.

België als voorbeeld

Tijdens het persmoment in het hoofdkwartier van Uber in San Francisco, werd voornamelijk de nadruk gelegd op de ‘maatschappelijke meerwaarde’ waar Uber zou voor zorgen, op het vlak van werkgelegenheid en in het reduceren van het aantal wagens op de weg.

Op de vraag of Uber-chauffeurs behandeld moeten worden als werknemers of zelfstandigen, verwees lobbyist David Plouffe (in een vorig leven nog de campagneverantwoordelijke van Barack Obama) trouwens nog expliciet naar België.

Maandagochtend raakte immers bekend dat de Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid (RSZ) er van uitgaat dat Uber-chauffeurs (net als de overgrote meerderheid van onze taxichauffeurs) zelfstandigen zijn in plaats van werknemers, en dus ook zo behandeld moeten worden.

“De studie van de RSZ wijst uit dat Uber zich, wat het statuut van zijn chauffeurs betreft, alvast aan de regels houdt”, klonk het uit de mond van staatssecretaris Bart Tommelein. “Aangezien ook in de klassieke Brusselse taxisector 84 procent van de chauffeurs zelfstandigen zijn, is er op het vlak van statuut alvast sprake van een gelijk speelveld.”

Dat Uber kort op de bal speelt, bleek meteen uit het feit dat Plouffe nauwelijks enkele uren nadat het nieuws bekend raakte er al naar verwees voor een vijftigtal journalisten van over de ganse wereld.

“Er worden op heel wat plaatsen kanttekeningen geplaatst bij Uber, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat uiteindelijk zal blijken dat die kanttekeningen onterecht zijn”, klonk het in San Francisco. “Het recente voorbeeld uit België sterkt ons in die overtuiging.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content