Uber staat voor zijn belangrijkste deal tot nu toe

Voormalig Uber-ceo Travis Kalanick © Reuters
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Vandaag verloopt de deadline voor investeerder SoftBank om een aandeel in Uber te verkrijgen. Als de deal doorgaat, zal de macht van oprichter Travis Kalanick ingeperkt worden. Dat zou voor een kalmer bestuur moeten zorgen bij de felgeplaagde start-up.

De Japanse investeringsmaatschappij SoftBank investeerde enkele maanden terug een miljard dollar in de taxidienst, en sprak meteen een deal af waarbij het nog eens negen miljard wilde investeren om zo een vijfde van het bedrijf aan te kopen. Volgens de deal die is afgesproken, moet het tegen 28 december genoeg aandeelhouders overtuigen om dat te pakken te krijgen. SoftBank biedt Uber investeerders net geen 33 dollar per aandeel. Dat is een derde minder dan het bedrijf en zijn aandelen officieel waard zijn. Als SoftBank er niet in slaagt om minstens 13,4 procent van de Uber aandelen in handen te krijgen tegen de deadline, dan gaat de transactie niet door. Of dat ook lukt, is een volslagen mysterie. Door een contractuele zwijgplicht mogen de belangrijke aandeelhouders niet zeggen of ze al dan niet hun aandelen aan SoftBank verkopen.

De overeenkomst is niet alleen belangrijk om de grote hoeveelheid geld die ermee gemoeid is, maar ook omdat SoftBank een reeks belangrijke hervormingen wilt doorvoeren in de raad van bestuur van Uber. Die raad, waarvan de leden na de recente schandalen al eens vechtend over straat rollen, zou uitgebreid worden van 11 naar 17, met drie onafhankelijke bestuurders en tot drie zitjes voor SoftBank zelf. Misschien nog belangrijker is dat het voorstel de macht van oprichter Travis Kalanick en enkele van de originele investeerders, zoals Benchmark, zou inperken. Dat zou hopelijk de rust moeten laten terugkeren aan het hoofd van ‘s werelds waardevolste (maar nog steeds geen winst makende) start-up .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content