UCB en IBM berekenen kansen epilepsiebehandeling

Pieterjan Van Leemputten

Pharmabedrijf UCB en IBM werken samen aan een project dat met analitics de uitkomst van een behandeling kan inschatten.

Pharmabedrijf UCB en IBM werken samen aan een project dat met analitics de uitkomst van een behandeling kan inschatten.

Het gaat om zogenaamde cognitieve informatica waarbij verschillende gegevens (big data) worden verzameld en geanalyseerd om daar antwoorden uit te halen. In dat opzicht kan je het vergelijken met een soort van Watson light, al gaat het niet om hetzelfde.

Wereldwijd lijden 65 miljoen mensen aan epilepsie. Maar de ziekte varieert van mens tot mens en ook de behandeling en bijhorende medicatie zijn lang niet voor iedereen hetzelfde. Bovendien duurt het bij een wijziging in de behandeling al snel enkele maanden voor het effect ervan merkbaar is.

Dat moet in de toekomst vereenvoudigen door het onderzoeksproject van beide bedrijven. “We hebben hier een eerste stap gezet om aan te tonen dat het mogelijk is om de treatment performance te gaan voorspellen” zegt Pieter Deurinck, director enterprise architectuur & portfolio management bij UCB. “We tonen hier dat het mogelijk is om op een moeilijke datathread zoals bij epilepsie, een voorspelbaar model te bouwen.”

Concreet worden er datasets van zo veel mogelijk patiënten verzameld en geanalyseerd. Die zijn geanonimiseerd en zijn afkomstig van zogenaamde claims data, data afkomstig van verzekeraars die alle medicatie (ook die van andere pharmabedrijven) en ook alle opnames en de eventuele resultaten combineert.

Afhankelijk van welke behandelingen en medicatie in het verleden werd toegepast, in combinatie met hun ziektebeelden, kunnen de predictive analytics kijken hoe efficiënt bepaalde behandelingen zijn. Dat wordt dan gekoppeld aan de behandelgeschiedenis van de patiënt zelf. “Epilepsie is een domein waar die keuzeondersteuning van groot belang is om tot een succes te komen,” zegt Deurinck.

Hoe het project er in zijn definitieve vorm zal uitzien is nog niet bekend. “Over de uitrol is nog geen besluit genomen,” zegt Phaedra Kortekaas, Global Business Services Associate Partner, Business Analytics & Optimization bij IBM. “Dat kan via de cloud worden geleverd, maar het kan even goed lokaal gebeuren. Dit eerste project is vooral om aan te tonen dat je op basis van data een voorspellend model kan bouwen.” Voor een bruikbare dienst of een concreet product is het dus nog iets te vroeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content